Autorităţile în alertă: castorii constuiesc baraje mai ceva ca omul!

Castorii de pe Olt şi de pe pârâurile adiacente au fost motivul pentru care cel puţin patru instituţii braşovene şi-au trimis ieri oameni la faţa locului să vadă cât de periculoase sunt barajele făcute de aceştia.

Deşi împiedică scurgerea apelor în cazul viiturilor, barajele nu pot fi distruse de autorităţi, fiind protejate de lege cu tot cu castori. Aşa că prefectul Braşovului şi cu toţi şefii instituţiilor implicate au venit, au văzut, s-au minunat, au plecat, iar castorii au rămas! DSCN3920

S-a întâmplat ieri în zona Sâmbăta de Jos-Viştea. Prefectul Mihai Mohaci a venit în zonă însoţit de reprezentanţi de la Serviciul de Gospodărire a Apelor Braşov, Institutul de Cercetare şi Amenajări Silvice şi ISU Braşov. Pe scurt, o întreagă mobilizare de forţe şi instituţii!

Au descoperit mai multe baraje de dimensiuni mari, care însă nu par prea periculoase, aşa că deocamdată nu se va încerca obţinerea aprobărilor pentru stricarea acestora. De regulă, barajele se distrug numai acolo unde apele afectează un drum judeţean sau vreo localitate.

DSCN3922Ca să poată fi strămutată o familie de castor mai în aval sau în amonte, trebuie obţinută o aprobare de la Ministerul Agriculturii, iar toată operaţiunea nu durează mai puţin de un an.

curatare tapiterie
Proaspat Alb
Sezar Forest - soferi profesionisti
Amanet King Onix
Victoria Federal IFN
Demgy

Ce mănâncă un castor, la ce greutate ajunge, cum îşi face vizuina şi care este durata lui de viaţă…. aflaţi marţi, 11 februarie, din ediţia tipărită a ziarului „Bună Ziua Făgăraş.

(Cristina Cornilă)

 


Apreciază
Distribuie