Biserica Ortodoxă Română a modificat regulile spovedaniei

doxologia.ro

Sfântul Sinod a aprobat joi mai multe prevederi referitoare la spovedanie, după acuzaţiile de agresiune sexuală formulate de o enoriaşă la adresa preotului Visarion Alexa și recunoscută de acesta în faţa unei comisii a Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, în şedinţa de joi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, au fost aprobate mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale şi sociale privind Spovedania şi duhovnicia:

1. Sfânta Spovedanie se săvârşeşte în biserică, în faţa unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturiseşte să aibă conştiinţa cât mai vie a prezenţei lui Dumnezeu alături de ea şi de duhovnic în timpul mărturisirii;
2. Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte şi apoi să întrebe cu delicateţe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;
3. Taina Spovedaniei nu poate fi condiţionată de vreun interes material sau de altă natură;
4. Orice duhovnic trebuie să aibă şi el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;
5. Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei;
6. Respectarea cu stricteţe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârşirea ei în lăcaşul de cult, sau, în mod excepţional, într-un spaţiu deschis şi vizibil, adiacent bisericii;
7. Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).

„Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoţii, referitoare la săvârşirea corectă a Sfintelor Taine, precum şi cateheze cu credincioşii, privind rânduiala şi semnificaţia duhovnicească a acestora”, se mai arată în comunicatul de presă.

Qi Meridian
Amanet King Onix
UPRUC-CTR
Monumente funerare
Florian Shaorma
Spalatoria GPC

Preotul Visarion Alexa, parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din București, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, ca urmare a deciziei luate în data de 17 septembrie de Judecătoria Sectorului 6. El este acuzat că a agresat sexual o femeie care venise la spovedanie. Avocata lui Visarion Alexa, Mariana Mihai, a afirmat că a existat o relaţie de prietenie între preot şi femeia respectivă, potrivit ziare.com.

Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor a decis mai multe sancţiuni pentru preotul Visarion Alexa. Acesta a recunoscut fapta de care este acuzat, dar a refuzat să dea detalii. Comisia a decis că el nu mai are voie să săvârşească niciun serviciu religios şi i-a fost retrasă calitatea de preot paroh.

 


Apreciază
Distribuie