Bolnavi luați în seamă după 26 de ani

sursa foto: hospice.ro

Serviciile de îngrijire pentru bolnavii incurabili din Făgăraș și întreaga țară vor putea fi extinse. Este o victorie câștigată de HOSPICE Casa Speranței, după 26 de ani de la apariția primelor servicii de acest fel asigurate de acest ONG în Brașov, Făgăraș, Zărnești și București.

Modul de organizare a fost reglementat printr-un ordin al ministrului Sănătății, Sorina Pintea, publicat în Monitorul Oficial la începutul lunii. Este prima reglementare a îngrijirilor paliative în România, care prezintă strategia de dezvoltare ca parte integrantă a sistemului de sănătate. Programul Băncii Mondiale poate fi implementat, iar serviciile vor fi extinse pe teritoriul întregii țări.

60 de făgărășeni se află în acest moment în evidențele organizației înființată la Brașov în 1992. Aceștia primesc ajutor la domiciliu, dar ar putea beneficia de un salon la Spitalul Municipal, spune unul dintre specialiștii care a lucrat la acest regulament.

„Spitalul din Făgăraș are vreo 270-280 de paturi, din câte știu, și s-ar putea investi într-un compartiment cu 10 paturi. Ar putea să fie susținut și prin Casa de Asigurări, dar asta depinde de dorința conducerii. Primăria ne-a ajutat până acum foarte mult, indiferent de primarii care s-au succedat din 2008 și până în prezent, oferindu-ne un spațiu în apropiere de spital și suportând cheltuielile utilităților. Sperăm că echipa noastră îl va putea folosi în continuare. Noi suportăm toate costurile care țin de personal, pentru deplasarea lui la domiciliile pacienților și cumpărăm materialele sanitare”, ne-a declarat directorul de programe la HOSPICE Casa Speranței, Mălina Dumitrescu.

Până când se va întâmpla acest lucru, dacă se va întâmpla, făgărășenii primesc acasă echipele mobile ale organizației non-profit.

Demgy
JTTI
curatare tapiterie

Prin regulamentul acceptat de stat, în sfârșit, sunt stabilite toate categoriile de beneficiari ai serviciilor de îngrijiri paliative: pacienții adulți cu boli oncologice, cardiovasculare, cei cu scleroză laterală amiotrofică, demenîa în ultimul stadiu, bolnavii cu scleroză multiplă, cei care suferă de boala Parkinson, oamenii cu boli cronice pulmonare, cu accidente vasculare, persoanele în comă și pacienții cu miastenia gravis.

În cazul pediatriei, beneficiarii sunt copiii cu boli care amenință viata (afectiuni pentru care tratamentul curativ este posibil, dar poate eșua), cu boli care limitează viața (afecțiuni pentru care tratamentul intensiv poate prelungi prognosticul și îmbunatăți calitatea vieții), care suferă de boli progresive pentru care de la început este posibil numai tratament paliativ și cu boli non-progresive care determină o fragilitate constituțională și o mare susceptibilitate pentru complicații.

Acestia vor beneficia de îngrijiri paliative de bază sau de specialitate, în funcție de complexitatea cazurilor și de nevoile pacienților.

Cei care doresc să ajute organizația non-profit o pot face prin donații sau pot deveni voluntari. Mai există și varianta redirecționării a 2% din impozitul încasat deja de stat.


Apreciază
Distribuie