Ce au realizat artiștii găzduiți la Casa Albastră din Șona

Sorina Vazelina, fotografiată de Ana Negoiță

Într-o continuă misiune de susținere a artiștilor și creativilor, Fundația Ștefan Câlția se pregătește să încheie ediția de primăvară a programului său bianual de rezidență artistică, Șona AIR (Artists in Residence), care i-a găzduit pe Sorina Vasilescu (Vazelina), ilustratoare, designer grafic și autoare de benzi desenate, și duo-ul Maria Mandea și George Marian Preduț, parte din colectivul de artiști și arhitecți Super:Serios. 

În cadrul primei etape a ediţiei pilot Şona AIR, desfăşurată între 26 februarie – 26 aprilie, ilustratoarea Sorina Vasilescu (Vazelina) a lucrat la asamblarea a 40 de pagini din volumul de benzi desenate dedicat subiectului morţii în diverse culturi şi perioade, în timp ce designerii Maria Mandea şi George Marian Preduţ au dezvoltat un proiect colaborativ de cercetare artistică intitulat „Persona şi locul – căutări printre personaje şi spaţii”.

„Pe lângă plimbările la movile, prin livada cu meri și gătitul împreună, perioada petrecută la Șona m-a ajutat să iau o pauză de la ritmul accelerat în care trăiam. Am lucrat pe proiectul personal, însă pe cea mai mare parte a timpului am petrecut-o discutând cu colegii de la Super:Serios, cu coordonatoarea Monica Dănilă și evaluând parcursul meu de până acum, chestionându-mi motivația de a merge mai departe după modelul anterior. Dacă afterlife-ul arată ca un astfel de retreat, mă pensionez anticipat, sau cel puțin voi căuta să îmi mut activitatea, treptat, către o zonă mai apropiată de natură”, a declarat ilustratoarea Sorina Vazelina.

Ediția pilot 2024, curatoriată de Monica Dănilă, coordonatoarea programului de rezidențe Șona AIR, găzduiește doar artiști români, urmând ca din 2025 să se adreseze și artiștilor internaționali, pentru care va fi lansat un apel de participare încă din toamna acestui an.

Florian Shaorma
Mobila SH
Victoria Federal IFN
Reno Depo

Fundaţia Globalworth s-a alăturat recent ca partener al proiectului ce îşi propune să creeze un mediu favorabil pentru cercetare şi creaţie, facilitând schimbul interdisciplinar şi interacţiunea cu resursele locale.

„Credem că rezidențele, atelierele sau alte tipuri de programe de formare sunt necesare pentru reflecția artistică și pentru progresul individual, dar și unitar al artei. Ne bucurăm să contribuim la dezvoltarea unor astfel de programe pentru artiști, care le oferă posibilitatea de a crea într-un context diferit, fară constrângeri”, spune Georgiana Oltenescu, Director Marketing și Comunicare Globalworth.


Apreciază
Distribuie