Ce se întâmplă cu cazierul judiciar electronic, după cazul semnalat de bunaziuafagaras.ro

Prefectura Brașov a transmis un comunicat de presă luni, 31 iulie, după ce bunaziuafagaras.ro a scris despre cazul lui Radu Albu, căruia i-a fost refuzat cazierul judiciar în format electronic de către Serviciul Public Regim Permise şi Înmatriculări Auto de la Braşov.

Până la soluționarea problemelor legate de cadrul legislativ, existente la nivel național, „la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor Brașov s-a luat decizia ca certificatul de cazier judiciar în formă electronică și în termenul de valabilitate să poată fi transmis de către solicitant pe adresa de e-mail inmatriculari.permise@prefecturabrasov.ro, urmând ca acesta să fie verificat de lucrătorii Serviciului”, transmite Prefectura Brașov într-un comunicat de presă.

Instituția reiterează că există neconcordanțe în ordinele de ministru care reglementează arhivarea, după cum declarase prefectul Cătălin Văsii pentru bunaziuafagaras.ro.

„Având în vedere că există neconcordanțe între un act normativ mai vechi și o lege din acest an în ceea ce privește depunerea certificatului de cazier judiciar, prefectul județului Brașov va face demersuri la DGPCI, în vederea armonizării acestor prevederi legislative, mai ales că este o situație care nu privește doar județul Brașov, ci se regăsește pe plan național”, se precizează în comunicat.

Reacția instituției vine după ce bunaziuafagaras.ro a scris, săptămâna trecută, despe cazul unui făgărășean căruia un funcționar a refuzat să-i preia dosarul pentru examenul auto, din cauză că certificatul de cazier judiciar nu era în original, deși aceste documente se pot obține și în format electronic din februarie 2023, după ce Parlamentul a adoptat o lege în acest sens și a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în ianuarie.

Mai mult, la începutul lunii iulie a intrat în vigoare Legea 9/2023, cunoscută drept legea debirocratizării administraţiei publice, care elimină dosarul cu şină şi toate obiectele de papetărie, copiile legalizate, copiile de pe buletin şi alte documente emise tot de instituţii publice şi obligă instituţiile să pună la dispoziţie formularele sau cererile în format electronic.

Prefectul Cătălin Văsii i-a dat dreptate făgărășeanului, spunând că va face demersuri la Ministerul de Interne pentru a evita apariția unor situații similare.


Apreciază
Distribuie