Cincșorul se pregătește pentru „Noaptea Muzeelor la Sate”

Nopțea Muzeelor la Sate are loc în toată țara, pe 2 septembrie 2023. Nocturna este dedicată exclusiv patrimoniului cultural din zonele rurale, al cărei inițiator este Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR).

Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor invită publicul la biserica fortificată Cincșor (jud. Brașov), în intervalul orar 17:00-23:00, la un program variat ce include tururi ghidate, expoziții, concert de orgă și degustare de plăcinte săsești. Intrarea este liberă.

Biserica evanghelică din Cincșor este cea mai bine și complet conservată biserică fortificată săsească din zona Făgărașului și una dintre cele mai pitorești din toată Transilvania.

Ce puteți vizita:

– în biserică: expoziția artiștilor participanți la Reședința Internațională de Artă Vizuală Cincșor 2022 – lucrări de Marian Coman (România), Amalia Dulhan (România), Maxim Dumitraș (România), Annette Fournet (SUA), Adrian Ioniță (România), Elisabeth Ochsenfeld (Germania), Cristian Opriș (România) și Inga Shalvashvili (Georgia). Septembrie este ultima lună în care publicul poate vedea această selecție de lucrări, deoarece, la începutul lunii octombrie, în același spațiu va fi vernisată expoziția dedicată ediției din 2023 a reședinței (care are loc în perioada 25 septembrie – 1 octombrie 2023). Reședința Internațională de Artă Vizuală Cincșor este un eveniment ce se desfășoară din 2017 și aduce anual laolaltă artiști care creează inspirați de oamenii, istoria și natura locului.

– în sacristie: expoziția Meșteșugul cositorului în Europa Occidentală și în Transilvania, secolele XVI-XIX, organizată în cadrul proiectului Biserica culturală Cincșor, susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură. Inaugurată special de Noaptea muzeelor la sate, expoziția prezintă o selecție de obiecte din cositor realizate în ateliere transilvănene și europene în secolele XVI-XIX, provenind din colecții parohiale și private. Expoziția este structurată în trei secțiuni: obiecte de uz bisericesc, obiecte de uz casnic și cotidian și obiecte cu rol decorative și ceremonial.

Programul serii:

Logiscool
Proaspat Alb
Isoplus Special - Pasti
Amanet King Onix
Victoria Federal IFN
Demgy
Primaria Soars - Pasti 2024

– orele 17:00, 18:30 și 22:00: tur ghidat Biserica culturală Cincșor și ansamblul ei (limbile română și engleză), cu degustare plăcintă de Cincșor;

– ora 21:00: Concert de orgă cu Klaus Dieter Untch. Orga din Cincșor, recent restaurată, a fost realizată de meșterul Samuel Maetz în 1805.

Lista tuturor participanților din fiecare județ o găsiți pe site-ul oficial al Nopții muzeelor.

Organizator: Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor

Parteneri: Kultur Project SRL/ Cincșor.Transilvania.Case de Oaspeți, Asociația Renascendis

Susținut de: Ordinul Arhitecților din România, din Timbrul de Arhitectură


Apreciază
Distribuie