Coregrafi americani în vizită în Ţara Făgăraşului

Peste 80 de instructori de dans de pe două continente ne vor vizita zona în această vară. Sunt toţi coregrafi care vin să înveţe dansul tradiţional românesc, iar responsabili de venirea lor se fac doi soţi care locuiesc astăzi în Cluj.

Ion şi Camelia Motoc şi-au pus toată priceperea de profesori coregrafi în slujba dansului tradiţional românesc vreme de 25 de ani. Ion Motoc, căruia prietenii îi spun Neluţu, este făgărăşean get-beget, originar din satul Hurez. Dar viaţa şi familia l-au îndepărtat de casă, geografic vorbind, pentru că sufleteşte este tot făgărăşean. Tocmai din acest motiv vrea neapărat să-i aducă pe coregrafii străini să vadă Ţara Făgăraşului.

Ion si Camelia Motoc
Ion si Camelia Motoc

,,Sunt două grupuri distincte de instructori de dans care ne vor vizita. Primul este format din 40 de americani şi va ajunge în a doua jumătate a lunii iunie la Cluj. Al doilea grup are 41 de membri din Canada şi Europa. Aceştia din urmă ajung în România la 1 iulie”, a declarat telefonic pentru ziarul Bună Ziua Făgăraş, Neluţu Motoc.

Popasuri făgărăşene

După ce vor vedea împrejurimile Clujului, americanii din primul grup vor fi ghidaţi spre Ţara Făgăraşului. Vor popsi un weekend la Rupea şi vor înnopta la o pensiune. Întoarcerea spre Cluj se face cu popas la Herghelia de Lipiţani de la Sâmbăta de Jos şi cu un alt popas în zona turistică de la Sâmbăta de Sus.

JTTI
Monumente funerare
Sezar Forest - soferi profesionisti
Victoria Federal IFN
Moveos
Agromar

Străinii din al doilea grup vor avea şi ei parte de poze cu lipiţanii hergheliei de stat, precum şi cu mănăstirea sâmbeteană. În plus, itinerariul lor cuprinde şi 3 zile în satul Şinca Nouă, respectiv 4-6 iulie. Canadienii şi europenii vor învăţa de la şincani să joace româneşte într-o seară de dans la căminul cultural, iar a doua zi se vor plimba cu căruţa până la Mănăstirea de la Şinca Nouă.

,,Cât vor sta în România cele două grupuri vor lua contact cu localnicii pe unde vom merge şi vor deprinde câteva dansuri specifice ţării noastre. Eu şi soţia mea avem nişte prieteni români la Montreal, tot instructori şi ei, cărora se datorează conjunctura de a-i avea oaspeţi pe aceşti coregrafi”, spune făgărăşeanul.

Neluţu Motoc are 47 de ani, soţia lui Camelia are 50, iar împreună au pus pe picioare trei ansambluri populare la Cluj.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie