Făgăraşul consumă apă cât Casa Poporului

Un singur făgărăşean consumă în medie pe lună 3,3 mc de apă. Ţinând cont că filiala făgărăşeană a societăţii Apă Canal Sibiu deserveşte aproximativ 40.000 de locuitori, iar consumul mediu lunar al tuturor este de 135.000 mc, asta înseamnă că o singură persoană are nevoie de 3,3 mc de apă în fiecare lună pentru prepararea hranei, igiena personală sau spălatul rufelor.

„Atât populaţia Făgăraşului, cât şi locuitorii din cele 9 sate adiacente pe care le deserveşte societatea noastră înregistrează un consum mediu lunar de 135.000 mc. Consumul zilnic este de 4.500 mc”, a explicat ing. Vasile Manta, directorul sucursalei făgărăşene a operatorului de apă şi canal.

Palatul Parlamentului vs municipiu

Cifrele nu sunt unele mari dacă ne gândim că cei 40.000 de locuitori deserviţi de acelaşi operator consumă într-o zi aproape cât consumă numai Palatul Parlamentului în timpul unei zile de vară. E drept că acolo trebuie irigate 30 de hectare de spaţii verzi, pe lângă consumul de apă de la toate etajele clădirii.
Dacă am pune la socoteală numai municipiul, fără cele 9 sate, cu siguranţă consumul de la Casa Poporului ar fi cât al Făgăraşului. Datele făcute publice de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că prin clădirea în care îşi desfăşoară munca parlamentarii neamului trec 150 de kilometri de conducte. 700 mc de apă se consumă zilnic în clădire, iar 2.300 mc se consumă cu irigarea gazonului şi cu instalaţiile industriale de climatizare şi tratare a aerului.

Spre comparaţie, reţelele de transport şi distribuţie administrate de filiala locală a operatorului Apă Canal Sibiu măsoară 109 kilometri, cu 40% mai puţin decât instalaţiile din Casa Poporului. Făgăraşul numără 30.000 de suflete, iar împreună cu satele deservite, putem spune că populaţia consumatoare este de 40.000 de oameni. Consumul zilnic a întregii zone este de 4.500 mc, pe când al Palatului Parlamentului este de 3.000 mc. Excluzând zona rurală, balanţa tinde să se îndrepte între cele două entităţi comparate.

Setea, calculată pe cartiere

JTTI
Agromar
Brutaria Dragus
Isoplus Special - Pasti
Royall Security
curatare tapiterie

Nevoia de apă curentă este neuniformă şi în sânul aceluiaşi oraş, cu atât mai mult pe localităţi diferite!

 ing. Vasile Manta, directorul Apa Canal, sucursala locala
ing. Vasile Manta, directorul Apa Canal, sucursala locala

Potrivit ing. Manta, „cartierele care înregistrează cel mai mare consum în fiecare lună sunt de regulă Tudor Vladimirescu, 13 Decembrie şi Titu Perţia”.
Consumatorii din Ţara Făgăraşului, deşi s-a dovedit că nu consumă apă în exces (dovadă stă faptul că un oraş întreg consumă cât o instituţie!), stau însă foarte prost la capitolul plăţi către operator.

La momentul actual filiala locală are de încasat de la populaţie 22 miliarde lei vechi. Dintre acestea facturile mai vechi de 45 de zile cumulează circa 13 miliarde. „Putem împărţi restanţele în felul următor: 70% aparţin asociaţiilor de proprietari, 14% provin de la populaţia care locuieşte la case, iar diferenţa de 16% este înregistrată de către agenţi economici şi instituţii”, explică directorul Vasile Manta.

Deşi suntem a doua mare localitate deservită de Apă Canal Sibiu, ne aflăm pe penultimul loc la capitolul „încasări”. Cei din conducerea filialei făgărăşene sunt mereu traşi de urechi la şedinţele operatorului pentru neseriozitatea populaţiei. Toate localităţile au încasări de 90% sau peste 90%, în vreme ce la Făgăraş încasările sunt de doar 82%. Mai este o singură comună după noi, aflată în vecinătatea Sibilului unde încasările stau la fel de pros, a mărturisit directorul economic de la Apă Canal Sibiu, sucursala Făgăraş, Tudor Handolescu.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie