Festivalul Internaţional de Toacă

Marţi, 9 iulie, la Victoria are loc celebrul Festival Internaţional de Toacă. De 19 ani evenimentul se ţine an de an, iar de 9 ani a dobândit caracter internaţional. Aşa se face că printre participanţii din toată ţara se numără copii din Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia şi Ucraina. „Responsabilul” de eveniment este părintele paroh Octavian Smădu de la biserica ce poartă hramul „Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.”

Bătaia de toacă este strâns legată de oraşul Victoria. A devenit cunoscut pentru acest concurs chiar şi peste hotare. De la un eveniment cu o mână de copii talentaţi în ale bătutului cu aproape două decenii în urmă, Festivalul a trecut graniţele ţării cu notorietatea lui, iar acum adună copii din toate ţările ortodoxe.

„Ca şi în anii trecuţi am invitat maxim 100 de copii. Ei bat toaca în cadrul competiţiei cam 3-4 ore şi nu puteam invita mai mulţi de atâţia, altfel festivalul ar trebui să ţină două zile. În fiecare an au venit între 90 şi 100 de copii. Avem invitaţi şi din afara ţării: ucrainieni, moldoveni, sârbi, bulgari şi unguri. Ei sunt însoţiţi de preoţii de la parohiile respective”, a explicat părintele Smădu.
Festivalul se desfăşoară pe zece categorii de vârstă, participând în concurs micuţi de la clasa zero, care au învăţat să bată toaca mai înainte de a învăţa să scrie, şi până la elevii care au terminat clasa a VIII-a.

Cei care vor decide premianţii sunt părintele prof. Ioan Ciungara de la Liceul Teologic „Constantin Brâncoveanu” din Făgăraş, Maica Paraschiva de la Mănăstirea Cârţişoara (un membru constant al juriului) şi epitropul Viorel Vizante din Victoria. Câştigătorii vor fi răsplătiţi cu cărţi, iconiţe sau dulciuri, cumpărate cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov, Consiliului Local Victoria şi mai mulţi sponsori şi credincioşi.Victoria toaca 2

„Copiii au venit încă de luni, din toată ţara, de la Suceava la Turnu Severin şi până la Maramureş sau Constanţa, dar şi cei din ţările vecine. Deplasările le plătesc grupurile, dar noi le asigurăm două nopţi de cazare şi masă până miercuri. Oraşul gazdă are patru participanţi care au învăţat să bată toaca la noi la biserică sau la mănăstirile de la Cârţişoara şi de la Sâmbăta”, spune părintele Octavian Smădu.

Mogaldea Therapy
Victoria Federal IFN
Proaspat Alb
Spalatoria GPC
Firma servicii renovare
Fantanita Craiesei

Înaintea concursului, la ora 9.30, toţi cei 100 de micuţi vor fi primiţi la sediul Primăriei Victoria, iar de acolo vor face o paradă îmbrăcaţi în costumele populare ale zonelor de unde provin până în faţa Casei de Cultură din centrul oraşului. De acolo, cu mic cu mare, însoţiţi de preoţii cu care au venit, vor merge până la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” purtând cu ei plăcuţe cu numele judeţului sau al ţării de unde vin.

Au bătut toaca la Bucureşti

Două fetiţe care studiază în oraşul Victoria, pricepute într-ale cântecului de toacă, au fost invitate de curând în Bucureşti, împreună cu preotul Octavian Smădu, la Biserica „Sfântul Elefterie” de lângă Cotroceni: „S-a întâmplat a doua zi de Rusalii, când a fost comemorat la biserica din capitală părintele Dumitru Stăniloae, originar din Vlădeni. Anul acesta s-au împlinit 110 ani de la naşterea lui şi 20 de ani de la moartea sa. Eu am ţinut un istoric despre toacă, iar Teodora Inache din Sâmbăta de Sus şi Ioana Râpeanu din Drăguş au avut un scurt program de bătut toaca. Fetele au fost îmbrăcate în costume populare şi au uimit asistenţa.” Au uimit-o mai ceva ca Felicia Filip, care a avut şi ea un scurt concert în aceeaşi zi la Biserica „Sfântul Elefterie.”

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie