La Sâmbăta de Sus a fost comemorat învățătorul Popaiov, luptător anticomunist

Asociația ”Aurel A. Mureșianu” din Brașov a organizat vineri, 22 iulie, o ceremonie în memoria distinsului învățător Octavian Popaiov, luptător în Rezistența Anticomunistă din Munții Făgăraș, originar din Sâmbăta de Sus.

Octavian Popaiov a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru ”vina” de a fi sprijinit luptătorii din munți, împotriva regimului communist. A fost ridicat de acasă în 1956, la vârsta de 36 de ani, și eliberat opt ani mai târziu.

Starea precară de sănătate pricinuită de anii grei de detenție a făcut ca în 1974, la doar 50 de ani, învățătorul Popaiov să treacă la cele veșnice. Au rămas în urmă cele două fete care și-au alinat suferința sufletească printr-o slujbă de pomenire, un moment comemorativ petrecut în curtea părintească și prin dezvelirea unei plăcuțe care să amintească trecătorilor că în acest loc a trait cândva învățătorul Popaiov, luptător împotriva comunismului.

Manifestarea s-a desfășurat în curtea casei fostului luptător, în prezența istoricilor Marius Oprea și Ioan Vlad, a președintelui Fundației ”Ion Gavrilă Ogoranu”, Coriolan Baciu, a PS. Ilarion, episcopal vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și a primarului comunei Sâmbăta, Nicolae Morariu.

Alături de Adrian Toth, președintele Asociației Aurel A. Mureșianu, organizator al manifestării, au fost prezenți la Sâmbăta de Sus și conducătorii filialelor acestei asociații, din Suedia și Serbia.

Îmbrăcată în costumul popular specific locului natal și vizibil emoționată, nepoata fostului luptător, Monica Sârbu, a deschis evenimentul aducând un omagiu bunicului său:

Regret că nu am apucat să îl cunosc pe bunicul meu, dar știu că a fost un om drept, deosebit, cu înaltă ținută și integritate morală”.

Cuvintele istoricului Marius Oprea au produs apoi emoție puternică mai cu seamă în rândul fiicelor învățătorului Popaiov, Lucia Șofaru și Virginia Stanimir, îmbrăcate de asemenea în costumul traditional.

Agromar
Victoria Federal IFN
Demgy
Amanet King Onix
JTTI
Proaspat Alb
curatare tapiterie

Potrivit istoricului Marius Oprea, ”în anii aceeia cumpliți, învățătorul Popaiov avea să lase acasă două fetițe de numai câțiva anișori, pentru a fi încarcerat în închisoarea comunistă de la Aiud și pentru a fi dus în lagărele de muncă din Delta Dunării, de la Salcia și Periprava. Domnul învățător a făcut pușcărie, alături de distinsul Octav Bjoza (n.r. președintele AFDPR)”.

Marius Oprea a subliniat că manifestarea comemorativă a lui Octavian Popaiov de la Sâmbăta de Sus reprezintă un pas atât de necesar pentru renașterea noastră ca națiune demnă și a mulțumit organizatorilor pentru stăruința de a promova astfel de valori în zilele noastre.

Același mesaj mobilizator a fost dat și de reprezentanții Fundației ”Ion Gavrilă Ogoranu”, Secretarul Florin Dobrescu a subliniat că centrul demnității românești este aici, în Țara Făgărașului, unde s-a dus cea mai viguroasă luptă împotriva comunismului.

Acești luptători din munți au ținut în acea vreme, în picioare, moralul întregii națiuni”, a concluzionat secretarul Fundației I. G. Ogoranu.

La finalul manifestării, PS Ilarion, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului,  a oficiat o slujbă de pomenire a lui Octavian Popaiov, alături de părintele econom Siluan de la Mânăstirea Brâncoveanu, de preotul Ioan Drăghici, parohul din partea răsăriteană a satului Sâmbăta de Sus și a sfințit plăcuța comemorativă amplasată pe casa învățătorului Popaiov.

Președintele Asociației ”Aurel A. Mureșianu”, Adrian Toth, a declarant că asociația pe care o reprezintă va milita în continuare pentru evidențierea acestei pagini însemnate din istorie, de luptă împotriva regimului totalitar comunist, dar și pentru readucerea în memorie a personalităților marcante care au luptat în munți, au pătimit sau au murit în lagăre și închisori.

 

 


Apreciază
Distribuie