Militarii americani pun gresie şi faianţă la Cincu

Ei reabilitează voluntar o clinică medicală

Mai mulţi militari americani din statul Ohio reabilitează din temelii clinica din Cincu. Subofiţerii fac totul pro-bono, în contul perioadei de training pe care sunt obligaţi să o facă în timpul anului. Mai mult decât atât, materialele de construcţie sunt achiziţionate prin Programul de Asistenţă Umanitară şi Civilă, finanţat cu fonduri SUA.

DSCN8053

De la finalul lunii august, 28 de militari aparţinând de Air National Guard din Ohio lucrează cu spor în centrul satului Cincu, în clădirea ce va găzdui cabinetele medicale ale localităţii. Fac parte din unitatea ,,200th  Red  Horse” şi au preferat să muncească pentru comunitate în timpul pe care ar fi trebuit să-l petreacă la training-ul, pe care soldaţii acestei baze militare sunt obligaţi să-l facă o dată pe an.

DSCN8057

Nu muncesc însă pentru comunitatea lor, ci pentru cea a comunei Cincu, acolo unde au venit şi au întrebat singuri dacă ar putea lucra ca şi voluntari.

,,Am venit la finalul lunii august şi rămânem aici până la jumătatea lunii septembrie. Sperăm ca la plecarea noastră clinica să fie gata pentru desfăşurarea de activităţi medicale. Nu asigurăm noi dotările, însă ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă reabilitare, respectiv: gresie, faianţă, instalaţie termică, instalaţie de apă, zugrăvit, restaurat uşi şi ferestre. Am mai participat în România la o acţiune similară. Anul trecut am reabilitat la Câmpia Turzii două şcoli şi o clinică medicală”, a spus în timp ce monta gresie subofiţerul Joe Enderle (n.r. senior master sergeant).

Inclusiv materialele de construcţie au fost asigurate prin demersurile militarilor. Ele sunt suportate de un program de asistenţă al Departamentului de Apărare SUA, pentru Europa.

Demgy
Sezar Forest - soferi profesionisti

DSCN8066

Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre ,,Getica” şi Primăria Cincu sprijină demersurile voluntarilor prin asigurarea hrănii şi a cazării. În timpul liber, când lasă la o parte mistria şi trafletul, militarii (6 femei şi 22 de bărbaţi) fac câte o excursie prin împrejurimi, astfel încât la întoarcerea acasă să poată lua cu ei câteva fotografii din inima României.

DSCN8065

,,În weekend-uri am vizitat oraşele Cluj, Braşov, Sibiu. Am fost la Cetatea Făgăraşului, am văzut Cetatea Sighişoarei şi am urcat până la Lacul Bâlea. Ne-a plăcut ce am văzut din România”, a spus Joe Enderle.

După reabilitarea întregului imobil, dotarea cabinetului ţine fie de administraţia locală, fie de doctorii care vor veni să profeseze aici.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie