Monumentul alpiniştilor surprinşi de avalanşă

Monumentul ridicat în cinstea a patru alipinişti morţi în apropiere de Bâlea Lac străluceşte din nou. A fost refăcut pentru a doua oară de la ridicarea lui de un club montan din capitală din care făceau parte montaniarzii surprinşi de avalanşa care le-a luat viaţă.

Povestea tragică a celor patru alipinişti care şi-au pierdut viaţa în iarna lui ’63 este cunoscută printre iubitorii muntelui. Toţi erau tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 33 de ani.

,,Într-o zi de la începutul acelui an Igor Petrovici, Marius Rădulescu, Constantin Zamfir şi Ioan Silca au plecat de la Bâlea spre Podragu şi retur. Pe drumul de întoarcere au fost surprinşi de o avalanşă şi au murit. Toţi erau alpinişti profesionişti şi este foarte probabil ca Igor Petrovici să le fi fost instructor”, povesteşte despre tragica întâmplare Tinel Bejan (66 ani), unul dintre membrii Clubului ,,Floare de colţ” Bucureşti, din care făceau parte la data respectivă şi cei patru alpinişti.

Prima greşeală a montaniarzilor – explicaţii găsite ulterior de alţi alpinişti – a fost aceea că şi-au calculat timpul greşit. Nu ar fi trebuit să se întoarcă în aceeaşi zi, astfel că efectele oboselii s-au resimţit în luarea deciziilor. A doua mare greşeală este că s-au legat în aceeaşi coardă toţi patru şi nu doi câte doi. O coardă are circa 40 metri lungime, astfel că distanţa dintre ei era de 10 metri. Când s-a iscat, avalanşa i-a tras pe toţi sub zăpadă.

În memoria lor

JTTI
Primaria Soars - Pasti 2024
Monumente funerare
Royall Security
Brutaria Dragus

La scurt timp după găsirea trupurilor lor, rudele şi colegii de club au ridicat un monument pe malul lacului Capra, la o oră de mers de Bâlea Lac (2.200 m altitudine).monument 2

,,Cu aproximativ 20 de ani în urmă Clubul ,,Floare de colţ” a reabilitat pentru prima dată acel monument. Este un obelisc piramidal placat cu marmură albă, cu laturile de la bază de 1,6 metri şi cu o înălţime de circa 8 metri. În 2010 s-a început a doua reabilitare a lui, dar a fost întreruptă. A fost reluată anul acesta, sub coordonarea Rodicăi Rădulescu, sora unuia dintre cei morţi. Între 5 iulie şi 8 august s-a lucrat acolo. Plăcile de marmură, afectate de fenomenul îngheţ-dezgheţ, au fost date jos, curăţate, eventual înlocuite şi apoi re-împlantate. A mai rămas de lucru doar la una dintre cele patru feţe ale obeliscului, care probabil va fi terminată în viitorul apropiat”, precizează Tinel Bejan.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie