O piatră de la Cincu, simbolul unei bătălii câştigate

gen. lt. Frederick Hodges alaturi de cmd. CIL-FT Cincu, col. Nicolae Ioan

gen. lt. Frederick Hodges alaturi de cmd. CIL-FT Cincu, col. Nicolae Ioan

General american impresionat de Crucea Nord Cincu

Comandantul Comandamentului Aliat al Forţelor Terestre, generalul-locotenent Frederick Hodges, a efectuat recent o vizită de lucru în România, ocazie cu care a vizitat Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre ,,Getica” de la Cincu. Generalului i-au fost prezentate infrastructura şi facilităţile de instruire, precum şi modul de desfăşurare a programelor de instruire şi capabilităţile centrului pentru instruirea forţelor la nivel multinaţional.

În periplul său, generalul american a ajuns şi la Crucea Nord Cincu, un monument istoric care se află în poligonul centrului de instrucţie, cu o istorie fascinantă de vitejie a ostaşilor români.

Aici a avut loc o bătălie în timpul Primului Război Mondial în anul 1916, între armata română şi armata germană.

,,O divizie condusă de gen. Nicolae Arghirescu a ţinut piept unei divizii germane. În 19 septembrie 1916, după o bătălie sângeroasă, trupele germane au fost respinse de ostaşii români. Sute de soldaţi au murit în lupta din ziua respectivă, iar ca o mărturie a evenimentelor în locul numit Crucea Nord Cincu a fost ridicat un monument lângă cimitirul în care la vremea respectivă au fost înmormântaţi soldaţi din ambele tabere, precum şi câţiva soldaţi maghiari”, a explicat pe scurt istoria tragică a zilei de 16 septembrie 1916 căpitanul Ana Tamaş de la Centrul de instrucţie ,,Getica”.armata 2

curatare tapiterie
Monumente funerare
Proaspat Alb
Brutaria Dragus

La aproape o sută de ani de la faptele de arme petrecute la o aruncătură de băţ de Făgăraş, în cimitirul de la Crucea Nord Cincu nu se mai odihnesc decât rămăşiţele eroilor români. Soldaţii nemţi au fost deshumaţi şi duşi în cimitirul săsesc din Cincu, iar maghiarii îşi dorm somnul de veci printr-un cimitir unguresc din ţară.

Generalul Frederick Hodges a fost atât de marcat de semnificaţia locului, încât înainte să plece la Comandamentul său de la Izmir (Turcia) a ridicat o piatră din apropierea mormintelor şi a luat-o cu sine ca amintire. Americanul ţine foarte mult s-o expună în cadrul Comandamentului NATO din Turcia, ca o mărturie a unei bătălii câştigate de armata română pe frontul Primului Război Mondial.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie