Ori la bal, ori la spital!

•    Unii au ales de bună voie ,,balul”, alţii au ajuns la ,,bal” că aşa i-a obligat legea, iar alţii dau bucuroşi ,,balul” pe spital

Laurean Gheţea se gândeşte dacă mai vrea manager la spital. Constantin Grigoriţă renunţă la postul de director medical. Cristina Florea şi-a prelungit contractul de director economic cu încă trei luni. Doctorii Bica şi Roşculeţ vor sta mai mult timp pe la cabinetele particulare şi mai puţin pe la spital. Acestea sunt noile modificări contractuale din unitatea spitalicească, unele cauzate din dorinţa de a nu mai ocupa funcţiile, altele determinate de noul contract cadru care a intrat în vigoare la data de 1 iunie anul acesta.

Managerul, încă un trimestru de răgaz

Primul mandat de manager al unităţii spitaliceşti al lui Laurean Gheţea a expirat, după trei ani de la semnare, la data de 31 martie. ,,Am semnat un act adiţional care prevede o prelungire de trei luni pe post, respectiv aprilie, mai, iunie. Apoi legea mai permite o nouă prelungire tot de trei luni, după care la finalul lui septembrie se va organiza un concurs pentru ocuparea funcţiei. Nu vă pot spune deocamdată dacă voi mai candida pentru următorul mandat”, a precizat actualul manager.

Contractul său de management se încheie cu Primăria Făgăraş, spre deosebire de celelalte contracte, al directorului medical şi al directorului contabil. Aceştia din urmă încheie convenţiile cu managerul spitalului, nu cu administraţia locală.

Grigoriţă nu mai vrea director medical

spital - dr. Constantin Grigorita, director medical interimarMedicul pediatru a deţinut această funcţie vreme de trei ani. Contractul său a expirat în data de 31 mai. ,,La expirarea lui nu am vrut să mai semnez pentru nicio prelungire, din motive personale. Am acceptat, în schimb, o perioadă de interimat. Din punct de vedere legal, interimatul nu poate fi mai lung de 6 luni, iar după aceea postul va fi scos la concurs”, a explicat medicul.

Dr. Constantin Grigoriţă vrea să se întoarcă pe postul de medic pediatru la secţia în care lucrează de mai bine de zece ani. S-a angajat la Secţia de Pediatrie în anul 2004, înainte de asta fiind medic la Spitalul de Copii din Braşov. Este făgărăşean prin adopţie, fiind originar din Colibaşi, raionul Cahul, Republica Moldova.

În perioada cât a fost director medical nu a putut îndeplini şi funcţia de medic pediatru. Legea i-a dat, în schimb, posibilitatea de a face gărzi plătite. Pentru sarcina dusă în calitate de director medical a primit un salariu fix, pe care l-a putut sumplimenta cu veniturile din gărzi.

Viitorul este sumbru în sănătate

Doctorul Grigoriţă a refuzat să explice motivele care au stat la baza hotărârii de a renunţa la funcţia de director medical. A lăsat de înţeles că în calitate de medic pediatru va avea mai mult timp de petrecut cu copiii săi. Se adaugă la asta, tot printre rânduri înţeles, şi situaţia actuală din medicina românească: ,,Viitorul este sumbru în sănătate! Gândiţi-vă că anul acesta la nivel naţional se vor reduce 2.177 de paturi. Se tinde spre un sistem sanitar cu costuri mai mici; asta înseamnă tratarea pacienţilor în regim de ambulatoriu, tratarea la medicul de familie şi cât mai puţine internări. Dintre internări, multe vor fi rezolvate prin spitalizări de o zi, adică spitalizare mai mică sau egală cu 12 ore.”

Nemulţumit probabil de direcţia în care se îndreaptă vertiginos sistemul medical din România şi nemulţumit de puţinul timp liber de care mai dispune, directorul medical dă cu plăcere această funcţie pe cea de medic pediatru.

Florian Shaorma - Pasti
Demgy
Royall Security
Agromar
Sezar Forest - soferi profesionisti
Primaria Soars - Pasti 2024

Cristina Florea rămâne director economic

Tot în data de 31 mai a expirat şi contractul de trei ani al directorului economic Cristina Florea. ,,Contractul pentru funcţia mea se semnează cu managerul spitalului. După expirare am semnat un act adiţional care îl prelungeşte cu încă trei luni. Legal, mai am dreptul la un al doilea act adiţional care prevede tot o prelungire de trei luni. Apoi, conducerea spitalului fie organizează concurs pentru ocuparea postului, fie decide o perioadă de interimat pentru această funcţie”, mărturiseşte Cristina Florea.
Jumătate de normă pentru medicii cu cabinete

Hotărârea de Guvern nr. 400/2014, care a intrat în vigoare la 1 iunie, taie veniturile de care se bucurau medicii ce activau (şi) în ambulatoriul spitalului. La Făgăraş sunt doi doctori afectaţi de noul contract cadru din sănătate: Florentina Bica specialistă în Dermatologie şi Mircea Roşculeţ specialist în Recuperare Medicală.

,,Legea le impune medicilor să aleagă între cabinetele private şi sistemul public de sănătate, adică le interzice să aibă mai mult decât un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. De acum, doctorii au ales să lucreaze cu normă întreagă la cabinetul particular şi cu jumătate de normă în secţiile spitalului. Ne bucurăm că măcar nu au renunţat la spital cu totul”, explică managerul.

Medicii cu cabinete private aveau posibilitatea de a avea un contract cu Casa de Asigurări la cabinetul particular, un alt contract cu Casa de Asigurări în ambulatoriul spitalului şi un al treilea contract, de data aceasta cu spitalul, pe o secţie din spital. Cei doi doctori, Bica şi Roşculeţ, au optat aşa cum era de aşteptat pentru activitatea din cabinetele proprii. Pentru asta au fost nevoiţi să renunţe la cabinetele din ambulatoriul unităţii spitaliceşti.

,,Norma de lucru a unui medic este de 7 ore pe zi. Ei au un contract cu Casa de Asigurări pentru cele 7 ore şi mai au câte o jumătate de normă, respectiv 3,5 ore, pentru activitatea din secţiile Dermatologie şi Recuperare Medicală. Contractul cu jumătatea de normă este încheiat cu spitalul şi nu cu Casa de Asigurări de Sănătate”, oferă explicaţii directorul medical interimar al Spitalului ,,Dr. Aurel Tulbure”.

Doi rezidenţi la Recuperare Medicală

Doctoriţa Florentina Bica este singurul medic din cadrul Secţiei de Dermatologie, prevăzută cu 5 paturi. Doctorul Mircea Roşculeţ este şi el singurul medic de la Secţia de Recuperare Medicală, prevăzută dc 20 de paturi. Dacă aceştia ar fi renunţat la jumătatea de normă din spital, cele două secţii ar fi trebuit închise din lipsă de medici specialişti.

,,Avem o veste bună pentru Secţia de Recuperare Medicală: din toamnă aici vor veni doi noi medici rezidenţi. Ei vin în octombrie după ce îşi vor susţine examenul de medic specialist. Unul este făgărăşean, celălalt este oltean. Ambii figurează ca angajaţi ai spitalului încă de acum 4 ani, de când posturile au fost scoase la concurs de către unitatea spitalicească din Făgăraş. Deşi rezidenţii îşi desfăşoară activitatea în spitale de tip centre universitare din ţară, ei primesc salariu din partea spitalului făgărăşean, însă au obligaţia ca, după susţinerea examenului de medic specialist, să vină să lucreze în unitatea noastră”, mărturiseşte managerul Gheţea.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie