Păstrăvarii îşi aşteaptă banii

Zece păstrăvari din zona Făgăraşului vor să îşi facă o afacere sau să îşi modernizeze afacerile din domeniul piscicol. Ei se bazează pe fonduri nerambursabile de până la 60% pe care le vor obţine din suma mare de 2,8 milioane de euro, care i-a fost acordată Asociaţiei „Păstrăvarii Făgăraşului” de către Ministerul Agriculturii.

Păstrăvarii şi-au depus proiectele la sediul Asociaţiei, iar până la 15 iulie nu au confirmarea că le vor fi şi aprobate. „Evaluarea proiectelor se face de către Biroul Tehnic al Asociaţiei. În prima etapă sunt verificaţi pentru conformitate administrativă, apoi urmează o comisie de eligibilitate, iar la final proiectele mai trec printr-o comisie de aprobare a dosarelor. După aprobare, câştigătorii vor primi bani de la Ministerul Agriculturii pentru modernizarea afacerilor. Până în luna septembrie, când lansăm o altă linie de finanţare, nu se mai acceptă depunerea de noi proiecte”, explică Gabriel Vâju, cel care a pus pe picioare Asociaţia „Păstrăvarii Făgăraşului.”

Cele zece proiecte care au fost depuse sunt afişate pe site-ul www.pastravariifagarasului.ro.

Sunt 6 cereri de finanţare depuse pe Măsura 1. Dezvoltare şi competitivitate economică, o cerere depusă pe Măsura 2. Investiţii în prelucrarea şi comercializarea produselor pescăreşti şi alte 3 cereri depuse pe Măsura 3. Dezvoltarea de pieţe noi şi campanii de promovare.

Moveos
Royall Security
Monumente funerare
Proaspat Alb

Proiectele s-au depus în perioada 7 martie – 15 iunie. Asociaţia poate aproba etapizat astfel de proiecte până epuizează suma de 2,8 milioane de euro ce i-a fost aprobată. După semnarea contractului de finanţare, păstrăvarul are termen doi ani să-şi pună pe picioare investiţia.

Singurul păstrăvar care nu poate depune un astfel de proiect este din Beclean şi are această interdicţie pentru faptul că este membru al Asociaţiei „Păstrăvarii Făgăraşului”. Asociaţia este alcătuită din 7 primării, 5 ONG-uri, 4 IMM-uri şi 2 persoane fizice.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie