Postul Mare, călătorie spre Înviere
Protopopiatele ortodoxe Făgăraş I şi II, Casa de Cultură Făgăraş şi Asociaţia „Doamna Maria Brâncoveanu” Făgăraş organizează o întâlnire cu preotul Petru Moga.
Conferinţa cu tema „Postul Mare, călătorie spre Înviere” se va desfăşura joi, 23 martie 2017, în sala mică a Casei de Cultură, începând cu ora 18. Intrarea este liberă.
Originar din Ludişor, preotul Moga slujeşte de peste un sfert de secol la Câmpina, dar nu şi-a uitat rădăcinile. Într-un interviu pentru Formula As din 2016, el declara:
„Când eram mic, mă bucuram de frumos fără să-l definesc ca atare. Era ceva obişnuit pentru mine. Abia mai târziu, când am putut face comparaţii, mi-am dat seama de frumosul locurilor mele de baştină. Iar astăzi sunt nostalgic după frumosul pierdut, căci satul şi oamenii s-au schimbat, obiceiurile şi felul de a trăi sunt altele. Întreaga zonă a Făgăraşului a suferit schimbări majore, atât de relief, cât şi de substanţă a vieţii, să zic aşa. Pe de o parte, din pricina vânătorii de partizani organizată de Securitate, căci, precum ştiţi, acolo a fost o lungă rezistenţă armată anticomunistă, pe de alta, din cauza dezrădăcinării ţăranilor prin industrializare şi mai apoi prin emigraţie, pe motive economice. În copilărie, când ieşeam din casă, indiferent că era soare sau ploua, mă cuprindea o bucurie nestăvilită. Mai ales cerul mă fascina, pentru că îşi modifica stările mereu, uneori foarte brusc, şi de fiecare dată îmi oferea o altă perspectivă, îmi dezvăluia sau ascundea munţii, îmi arăta alte culori… Apoi, ne aflam la numai 12 kilometri de Mânăstirea Sâmbăta, la care mergeam de mai multe ori vara, pe jos, căci era şi ea o sursă de bucurie şi de frumos. Călătoriile până acolo, prin crânguri, urmărit de vuietul apelor şi de ciripitul păsărilor, participarea la slujbe, la altarul din pădure, sau urcuşul pe munte, în preajma mânăstirii, îmi dădeau o energie tainică şi de lungă durată.”
Preotul Petru Moga a crescut cu mitul Părintelui Arsenie, după cum spunea în acelaşi interviu:
„Tatăl meu a fost unul dintre ţăranii care au săpat chilia în stâncă din Munţii Făgăraşului, mai sus de mânăstire, pentru Părintele Arsenie. Aşa încât Părintele Arsenie a jucat un rol de primă mărime în familia noastră. Eu am crescut cu mitul lui, cu povestirile minunate ale părinţilor despre sfinţia sa. La noi în zonă, toată lumea vorbea despre el ca de un sfânt. Desigur, numai în şoaptă, pentru că deja era un subiect tabu. Dar, foarte important de reţinut, niciunul dintre oamenii care l-au cunoscut nu vorbea despre el la modul senzaţionalist, cum se face acum, transformându-l pe Părintele Arsenie într-un fachir şi într-un agent de vânzări. Ei aveau bun-simţ şi îl tratau ca pe o autoritate spirituală, ca pe un îndrumător duhovnicesc deosebit, care le-a citit sufletele şi le cunoştea vieţile şi care le-a fost de mare, mare ajutor. Această atitudine ne-a fost transmisă şi nouă, copiilor. Aşa încât, eu, unul, am vrut să-l cunosc. Pe la mijlocul anilor ’60, am început să merg la Părintele Arsenie, care picta biserica de la Drăgănescu, şi am continuat să-l frecventez până în 1975. Nu am fost foarte des la el şi aveam naivitatea să cred că, de fiecare dată când îl întâlneam, eram necunoscut pentru sfinţia sa. În aceste întâlniri, eu căutam să-mi lămuresc anumite frământări, să cer sfat, dar eram cumva şi pe o poziţie de frondă, căci voiam să verific autenticitatea legendei.”
Interviul complet, aici.