Prefectul cere aprobare pentru uciderea mai multor urși

foto: gddhd.ro

foto: gddhd.ro

Prefectul Brașovului va cere aprobarea Ministerului Mediului pentru împușcarea mai multor urși.

Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă, la care a participat și Dan Olteanu, șeful Regiei Pădurilor Kronstadt.

Prefectul Marian Rasaliu a declarat că, împreună cu instituţiile abilitate, va definitiva în cursul acestei săptămâni documentaţia pe care o va prezenta Ministerului Mediului.

Decizia a fost luată după ce a crescut numărul atacurilor acestor animale sălbatice în gospodăriile oamenilor. Localitățile în care s-au înregistrat incidente sunt Hârseni, Predeal și Fundata. Populația urșilor în județul nostru este de trei ori mai mare decât ar trebui, susțin autoritățile.

„În judeţul Braşov, avem o populaţie de urşi de trei ori mai mare decât optimul, iar la nivel naţional, se ridică undeva la peste 70% faţă de cât ar trebui să fie în mod normal. A devenit un pericol şi vreau să mă asigur că urşii nu vor mai intra în localităţi. Am avut săptămâna trecută un caz la Predeal, când un urs a atacat un cetăţean de 33 de ani, acum două săptămâni am avut un caz la Hârseni (…) nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, pentru că vine toamna şi urşii – şi animalele sălbatice în general – vor coborî în sate la culturi. Vom face tot ce ţine de noi, ca Instituţia Prefectului, să prevenim acest lucru. Cel mai important lucru este să protejăm viaţa oamenilor înainte de cea a animalelor, chiar dacă aceasta din urmă este protejată de toate legile din lume”, a declarat Rasaliu, citat de HotNews.

Spalatoria GPC
Amanet King Onix
Demgy
Florian Shaorma
Fantanita Craiesei
JTTI
Monumente funerare
Proaspat Alb

Miercuri dimineață va avea loc o întâlnire cu Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Jandarmeria, ocoalele silvice și cu primarii, pentru a se stabili numărul urșilor care vor fi uciși.

Anul trecut, judeţul Braşov a propus spre recoltare patru exemplare şi au fost aprobate două, însă este o cifră „cu mult sub ce ar trebui să se întâmple în prezent”, mai spune prefectul.

Marian Rasaliu este susținut de directorul Regiei Kronstadt, Dan Olteanu, care a declarat că recoltarea de urgenţă a exemplarelor agresive este singura soluţie pe termen scurt. Potrivit acestuia, relocarea unor exemplare nu este o soluţie, deoarece numai puii care au vârsta sub doi ani „au un procent de reuşită sub 20%”.

Localnici din satele Hârseni, Copăcel și Mărgineni s-au plâns recent că urșii au intrat în gospodării și au ucis animale domestice sau au distrus stupi și grădini.


Apreciază
Distribuie