Răsturnare de situație. Arestări în cazul infractorilor care au înșelat cinci primării din Țara Făgărașului

foto: alba24.ro

Răsturnare de situație în dosarul în care mai multe primării din Țara Făgărașului au fost înșelate, alături de altele 39 de pe raza județelor Brașov și Sibiu, de către un grup de infractori.

Curtea de Apel Brașov a dispus, astăzi, arestarea preventivă a doi suspecți, după ce procurorii au contestat decizia inițială a magistraților. Doi bărbați în vârstă de 36 ani, respectiv 42 ani, din București și Târgu-Jiu, vor rămâne în spatele gratiilor pentru următoarele 30 de zile.

Decizia vine după ce, inițial, polițiștii îi arestaseră pentru 24 de ore, dar judecătorii Tribunalului Brașov au hotărât să fie plasați în arest… la domiciliu. Magistrații aceleiași instanțe au hotărât atunci ca alți trei membri ai grupului să fie lăsați în libertate, sub controlul judiciar, fără să aibă voie să părăsească țara.

Format din 7 persoane fizice și 3 persoane juridice, grupul a acționat în 44 de unități administrativ teritoriale comunale situate pe raza județelor Brașov și Sibiu.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru bunaziuafagaras.ro că printre instituțiile publice prejudiciate se află și primăriile comunelor Mândra, Șercaia, Drăguș, Ucea și Viștea.

Infractorii ar fi determinat și indus în eroare reprezentanții autorităților locale, prin mijloace frauduloase, să semneze și ștampileze documente, care erau de fapt contracte false de furnizare a unor servicii. Astfel erau create obligații financiare prin care erau prejudiciate bugetele locale, potrivit IPJ Brașov.

JTTI
Amanet King Onix
Demgy
Spalatoria GPC
Second hand & outlet
Mogaldea Therapy
Agromar

Unii dintre cei care au semnat actele spun că infractorii se prezentau ca angajaţi ai Guvernului, iar hârtiile erau într-un singur exemplar. Ulterior, mai multe primării din ţară au fost somate să plătească servicii pe care nu le-au primit, de fapt. Ar fi vorba despre un sistem informatic integrat, pentru managementul activităților din primării.

Suma totală a prejudiciului se ridică la aproximativ 452.000 lei și ar fi vorba despre banii din avansul plătit de instituțiile publice la încheierea contractelor, potrivit acelorași surse ale bunaziuafagaras.ro, din apropierea anchetei.

Poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brașov au descins, pe 10 iulie, în mai mult locuințe de pe raza municipiului Cluj-Napoca și în localitatea Gheorghieni din județul Cluj.

Cinci percheziții au fost efectuate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, într-un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și constituirea unui grup infracțional organizat. Au fost identificate și ridicate mai multe documente care atestă activitatea infracţională.


Apreciază
Distribuie