Premieră. Trei șefi de promoție la Colegiul Național „Radu Negru”. Absolvenții își vor continua studiile în țară

sursa foto: bunaziuafagaras.ro

Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș are trei șefi de promoție anul acesta, înregistrând o premieră. Absolvenții spun, pentru Buna Ziua Făgăraș, că își vor continua studiile la universități din țară.

Ecaterina Jitaru și Ana-Maria Polmolea din clasa a XII-a A și Matei Steavu din clasa a XII-a B (foto) sunt cei mai buni dintre cei 148 de absolvenți ai promoției de anul acesta. Cei trei elevi au obținut titlul de „Șef de promoție”, care vine ca o recunoaștere a performanțelor educaționale la finalul celor patru ani de studiu. Fiecare dintre ei a încheiat ciclul de învățământ liceal cu media generală 9,97.

Titlul le-a fost acordat marți, 4 iunie, în cadrul evenimentului festiv organizat în curtea instituției de învățământ. Pe lângă disțincții, elevii au primit și suma de 300 de dolari, reprezentând PREMIUL COMANICIU, care este acordat anual elevilor din cadrul unității de învățământ.

„Sunt elevi de excepție, care dovedesc determinare, perseverență și cutezanță prin rezultatele și activitățile în care s-au implicat pe parcursul  celor patru ani de liceu”, a declarat prof. Maria Racu, directoarea Colegiului Național „Radu Negru”.

Unde vor să studieze Ecaterina, Ana-Maria și Matei

Șefii de promoție se pregătesc acum pentru Bacalaureat, iar după susținerea examenului vor să își continue studiile la universități din Cluj-Napoca, București și Brașov.

În aceasta perioadă, Ecaterina se pregătește suplimentar pentru Bacalaureat și recapitulează toate notiunile acumulate în liceu. Tânăra își dorește să studieze la Facultatea de Fizică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Ana-Maria spune că întâmpină BAC-ul cu mult calm, încearcă să învețe treptat, singură, și se autoevaluează constant prin teste, „cu care m-au ajutat profesorii de la clasă când aveam nelămuriri”. Absolventa își dorește să urmeze studiile Facultății de Inginerie Mecanică și Mecatronică de la Politehnica București.

Matei mărturisește că pregătirea pentru „examenul maturității” este mult mai ușoară, „deoarece m-am pregătit și în timpul liceului. Învăț la fiecare materie treptat”. El intenționează să studieze la Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania din Brașov.

Cum văd șefii de promoție sistemul educațional din România

La finalul liceului, cei trei absolvenți remarcabili afirmă că sistemul de educație poate fi îmbunătățit.

„Din punctul meu de vedere, prin intermediul sistemului educațional românesc încă se poate crea o bază solidă de cunoștințe. Însă, conținuturile predate ar putea fi reactualizate pentru a se potrivi mai mult cu noile schimbări culturale și sociale. Generația din care fac parte, și nu numai, s-a simtit de multe ori deconectată de anumite aspecte predate, ceea ce a făcut asimilarea informației mult mai greoaie. Făcând abstracție de acest lucru, sistemul educațional românesc oferă un nivel de educație ridicat”, a declarat Ecaterina Jitaru, pentru Bună Ziua Făgăraș.

Ana-Maria observă neajunsuri atât în laboratoarele de specialitate, cât și în pregătirea unor cadre didactice.

„După părerea mea, țara noastră mai are mult de lucru pentru a crește nivelul sistemului educațional. Nu suntem atât de jos pe cât se crede. Avem probleme mari la partea de evaluare și notare și la dotările din licee, ceea ce nu constă doar în tehnologizare, cât și la materiale pentru laboratoarele de fizică și chimie spre exemplu. De asemenea, pregătirea profesorilor pentru un sistem educațional bazat pe tehnologie este foarte slabă, iar faptul că pentru materiile reale rămân majoritari profesorii de o anumită vârstă, care poate nu mai au răbdarea și nervii necesari să învețe asemenea lucruri noi, este de asemenea un dezavantaj”, ne-a mărturisit Ana-Maria Polmolea.

Matei simte lipsuri în procedurile de evaluare a cunoștințelor.

„În opinia mea, sistemul de învățământ românesc este bun din următorul punct de vedere: te învață multe lucruri, se axează pe expunerea elevului la cât mai multe domenii, punând bazele unei cunoașteri generale, ca mai apoi specializarea să se realizeze în învățământul superior. Eu am avut noroc că, pe parcursul celor 12 ani, am întâlnit profesori care m-au inspirat și m-au motivat să învăț. Ce s-ar putea îmbunătăți ar fi sistemul de evaluare, deoarece, la momentul actual, Bacalaureatul este primul examen important în viața unui elev”, spune Matei Steavu.

sursa foto: bunaziuafagaras.ro

Colegiul și-a recompensat elevii și le-a mulțumit părinților

În cadrul evenimentului de ieri, Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș a recunoscut meritele elevilor în fața familiilor acestora. Alături de șefii de promoție, cu PREMIUL COMANICIU au mai fost recompensați elevii care au participat la olimpiade și cei cu medii mari: Antonio Cornea (XII C), Denisa Rusu (XII D), Andreea Radu (XII E), Paula Contatore (XII E) și Rareș Taflan (XII A).

Directoarea Colegiului Național „Radu Negru” a mulțumit tutror celor care au sprijinit elevii pe parcursul celor patru ani de studiu.

„Mulțumesc părinților atât pentru implicarea în realizarea acestei manifestări, cât și pentru frumoasa colaborare alături de diriginții și profesorii noștri și pentru susținerea de care au dat dovadă în această perioadă care ne-a testat capacitatea de a ne gestiona emoțiile și de-a fi un tot ca semn a lui împreună. Aduc deopotrivă cuvinte de laudă doamnelor și domnului diriginte: Drenea Manuela, Drăjneanu Doina, Răduleț Corina, Pandrea Dan, Bica Eugenia pentru grija cu care au îndrumat colectivele și au reușit să gestioneze situațiile limită apărute.

Au fost mai mult decât părinți spirituali, deoarece au fost și dumnealor curajoși în a își asuma alături de elevi atât situațiile de limită (motivarea absențelor, învoirea elevilor), cât și pe cele de creștere.

Unicitate acestei generații este dată și de un altfel de absolvent, aflat în fața unui alt început, cum  este colega noastră, Doina Drăjneanu, care spune cu tărie „acum e timpul doar al meu”. Azi, cu generația lui 2024, doamna dirigintă își încheie  activitate de îndrumător.

Dragi elevi, vă urez mult succes la examenul maturității, Bacalaureat 2024, să aveți rezultate pe măsura efortului depus și să deveniți studenți la ce facultăți vă doriți: perseverența să vă fie motor și speranța combustibil”, a afirmat prof. Maria Racu.

Evenimentul de sfârșit de an s-a încheiat în acorduri muzicale, momentul fiind susținut de formația Approaching The Moon, ai cărei membri sunt elevi ai liceului: Tudor Gheorghe (voce + chitară ritmică), Camil Maereanu (chitară lead/solo) și Clara Munteanu (chitara bass).


Apreciază
Distribuie