Prețul lemnelor a luat foc. Doina Pană: „Pentru că defrişările ilegale au încetat”

Prețul lemnelor de foc a crescut foarte mult iar la nivel național există doar un sfert din necesar.

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, spune că unul dintre motive ar fi faptul că defrişările ilegale au încetat. În timp ce zeci de făgărășeni se plâng pe rețelele de socializare că nimeni nu verifică zecile de transporturi care tranzitează orașul într-o singură noapte. Ei sunt nemulțumiți că polițiștii fac doar capturi nesemnificative, fiind ignorate camioanele cu încărcătură mare.

Inspectoratul de Poliție Județean Brașov a transmis presei mai multe comunicate în ultimele luni, în care anunța amendarea unor persoane și confiscarea materialului pe care acestea îl transportau.

Spre exemplu, luna trecută, doi bărbați din Voila au fost amendați de polițiști cu câte 3.000 de lei pentru o încărcătură de 3 metri cubi pentru care nu aveau acte de proveniență. Lemnul a fost confiscat și predat Ocolului Silvic „Pădurile Făgărașului”.

Monumente funerare
Stand-up
Stihl - decembrie
Dentistry Tour

Presa centrală scrie despre existența unei crize, în condițiile în care tona de lemn tare se vinde în medie cu 500 de lei. Cel de esenţă moale e mai ieftin cu 150 de lei. Românii sunt nevoiți să scoată din buzunare 100 de lei pentru un singur sac cu lemne.

Ministrul Apelor și Pădurilor a declarat pentru observator.tv că o alternativă sunt brichete din paie. „Arată exact ca o bucată de lemn pe care o bagi pe foc. Se pot folosi şi în sobele de teracotă şi în centrală. Şi noi, Slavă Cerului, avem multe paie în ţară”, spune ministrul.

Acum, autorităţile vor să modifice Codul Silvic şi chiar să interzică exportul lemnului de foc. În România, peste 3 milioane de gospodării sunt încălzite cu lemne.


Apreciază
Distribuie

Un comenariu la “1”

  1. In comuna Beclean e un escroc de primar Motrescu care da lemne dupa bunul plac prin padurarii hoti Cucu si Bruda!

Comentariile sunt închise.