Se deschid porțile Festivalului Cepei Roșii în satul Mândra. Programul complet al evenimentului

foto: Muzeul de Pânze şi Poveşti

Festivalul Cepei Roșii revine cu a doua ediție în satul Mândra. Organizatorii deschid porțile evenimentului sâmbătă, 26 august 2023, la ora 20.00, când va fi inaugurat noul spațiu cultural „Garaj 30”. Artistul făgărășean Mugurel Răducanu a realizat o lucrare specială pentru a marca momentul.

Localnicii și turiștii se vor bucura de produse locale, cinema în aer liber, workshop-uri, ateliere pentru copii, expoziții și concerte. Printre artiștii care vor urca pe scenă se numără Diana Gribincea, Mihai Teacă și Aurel Tămaș.

„Evenimentul va avea loc în tot satul, pe toate ulițele, pentru că noi avem tot acest concept de eveniment rural pe care l-am lansat anul trecut și am avut foarte mult succes. Ne deschidem porțile cu tot felul de experiențe pe care le veți descoperi în spatele porților care sunt închise în mod normal. Veți descoperi oameni, locuri și povești. Vom avea tot felul de workshop-uri, ateliere pentru copii, expoziții, concerte, instalații artistice foarte faine. Vor fi oameni care vor aștepta turiștii să stea de vorbă cu ei în curte, profucători locali care vor spune povestea cepei lor și vom avea chiar și o zonă dedicată începuturilor din perioada comunistă. Vom avea multe de văzut și făcut”, a declarat Alina Zară pentru bunaziuafagaras.ro.

La ediția din acest se va inaugura „Garaj 30” –  o colecție de obiecte și povești locale, din comunism. Este un proiect manifest, care va fi deschis cu un vernisaj și proiecția în aer liber a filmului lui Cristian Mungiu „Amintiri din Epoca de Aur”.

„În 26 august, sâmbăta, înainte de ziua propriu-zisă, vom lansa un spațiu cultural care se numește «Garaj 30», o colecție de obiecte și povești locale din comunism, pe care am curatoriat-o eu, și artistul vizual invitat este Mugurel Răducanu, care a pregătit o lucrare specială pentru noi, pe care o puteți descoperi sâmbătă și duminică. Am mai lucrat și cu artistul vizual Ada Mureșan de la Cluj. Vom avea, de asemenea, o proiecție în aer liber a filmului lui Cristian Mungiu, «Amintiri din epoca de aur», la care, atenție, intrarea nu este gratuită, ci se intră pe baza unei cepe roșii, care trebuie să fie obligatoriu din Mândra, pentru că taxatorii noștri o cunosc foarte bine”,  a adăugat Alina Zară pentru bunaziuafagaras.ro.

PROGRAMUL ÎN SAT PE 26 AUGUST

11.00 – turneul de fotbal “Cupa Cepei Roșii- Mândra 2023”. Participă echipele satelor din comună: Mândra, Ileni, Râușor și Toderița.

15.00 – Meci de fotbal între selecționata comunei Mândra și “Legendele FC Brasov” (Vasile Mureșan, Ionuț Pîrvu, Tibi Ghioane, Laszlo Balint, Mugurel „Pele“ Buga, Ioan Kramer , Bebe Manciu , Nistor Văidean , Ionel Ganea , Octavian Cocan, Sandu Cozma, Daniel Isăilă, Marian Ivan, Petre Cadar, Vasile Gherghe, Nicușor Bucur, Vasile Bența, Ioan Naghi, Marin Barbu, Sandu Andrași, Dan Gheorghe, Iosif Szalad)

20.00 – Inaugurarea spațiu cultural #Garaj30 (nr. 30) O colecție de obiecte și povești locale, din comunism. Curator: Alina Zară. Artiști vizuali invitați: Mugurel Răducanu și Ada Mureșan.

21.00 – Proiecție în aer liber “Amintiri din Epoca de Aur”, un film colectiv, scris și produs de regizorul Cristian Mungiu (durata: 138 de minute)
FOARTE IMPORTANT: Intrarea NU este gratuită, biletul la film constă într-o ceapă roșie de Mândra (cu care fie veniți de acasă, fie o cumpărați de la standul special amenajat în acest sens, la Garaj, de producătorii locali) Ceapa va fi trimisă la București, echipei de la casa de producție. Nu trișați! “Taxatorii” noștri recunosc de la o poștă ceapa de Mândra.
ȘI MAI IMPORTANT: aduceți de acasă un scaun pliant, cum erau cele de stat la coadă la lapte, sau de care considerați, ca să vă asigurați că nu stați în picioare. Nu avem multe bănci în curte…
ȘI ÎNCĂ CEVA IMPORTANT: dacă se va lua curentul în timpul filmului, să știți că nu e de la noi:) Pe cuvânt de pionier!

———————

PROGRAMUL ÎN SAT PE 27 AUGUST

9.00 – Biserica Sfânta Treime Mândra, monument istoric, cu o frescă superbă, de la 1821, semnată de Savu Zugravu, își deschide porțile pentru LITURGHIE, în haine de sărbătoare (vă invităm să veniți în port popular autentic, din zonele de baștină)

Demgy
Florian Shaorma
Brutaria Dragus
Proaspat Alb
JTTI
Agromar

12.00 – Străzile vor fi neîncăpătoare pentru PARADA PORTULUI și DUELUL DE STRĂGĂTURI, la scena de la Troiță – cu participarea a 15 comunități din Țara Făgărașului (au confirmat participarea: Toderița, Râușor, Șona, Veneția de Jos, Grid, Felmer, Calbor, Boholț, Beclean, Drăguș, Ucea de Sus, Sâmbăta de Sus, Sâmbata de Jos, Șercaia, Mărgineni, Grupul Șezători în Țara Făgărașului) Va urma joc în uliță și degustare de “CEAPĂ CU… DE TOATE”, pregătite de gospodinele din sat, coordonate de Cornelița, la Căminul Cultural.

14.00 – 19.00 Poarta deschisă la #GARAJ30, la numărul 30. O colecție de obiecte și povești locale din comunism. Plus ateliere de joacă, “de pe vremea noastră”, pentru copii, coordonate de Karla și Dana de la Biblioteca Comunală Mândra. Gazde: Alexandra și Didi.

14.00 – 19.00 Poarta deschisă la MUZEUL DE PÂNZE ȘI POVEȘTI, la numărul 239. Povești vechi cu tanti Cornelia în casă dinante, cu Dumitrița & Miti în noua țesătorie și o expoziție temporară de păretare vechi, cu broderie și mesaje.

14.00 – 19.00 Poarta deschisă la atelierul de zestre contemporană MÂNDRA CHIC, la numărul 241, cu reduceri de până la 50% la toate piesele din micul showroom rural!

14.00 – 19.00 Poarta deschisă la numărul 183, unde puteți admira o EXPOZIȚIE A DANTELĂRESELOR din Mândra, curatoriată de Ana Borca, de la Zestre cu poveste.

14.00 – 19.00 Porțile deschise “PE TĂIȘ” – pe prund, în față la Crapu, unde Valeria Cociș și alte muieri destoinice vă așteaptă cu o instalație specială: “Suflecată pân’ la brâu, spală rufele la râu”. Vă facem cunoștință cu pârâul nostru magic, Tăișul, care albește pânzele tradiționale, cum nu o poate face nicio soluție de curățat din lume!

14.00 – 19.00 Poarta deschisă LA BARBU, la numărul 20, pentru un mic popas gastronomic, într-o gospodărie în care gătesc două generații. Unii fac “o ciorbă bună de fusole cu salată de ceapă roșie”, iar ceilalți un fel de “hamburger tradițional, cu inele de ceapă caramelizată.”

14.00 – 19.00 Porțile deschise în PĂRCULEȚUL din centrul satului, în care veți regăsi unul dintre standurile cu ceapă roșie de la producători locali, la care vă așteaptă Monica, și la care îl puteți întâlni și pe George Cățean, invitatul nostru special, fost secretar de stat, fermier și reprezentant al Asociației Române despre Mâncare, care ne va povesti despre ce ar presupune “Recunoașterea ca Specialitate Tradițională Garantată (STG) pentru Ceapa de Făgăraș” – un proces prin care un produs alimentar specific obține o denumire protejată la nivel european, care atestă originea sa și tradițiile specifice legate de producție și procesare.

PROGRAMUL LA SCENĂ PE 27 AUGUST

14.40: Daria și Rebeca Curea
15.00: Ilaria Mija
15.10: Diana Gribincea
15.30: Cristian Pomohaci
16.00: Copiii de la Toderița
16.10: Mioara Marinca
16.30: Mariana Cerbu
16.50: Fiii Făgărașului & Mădălina Cerghit
17.20: Story Tellers Orchestra
18.00: Mihai Teacă
18.30: Ansamblul Folcloric Junii Becleanului
19.00: Georgiana Pătrunjel
19.30: Sorin Urdea
20.00: Carmina Tatomir
20.20: Bogdan Georgescu
20.40: Flaviu Florea
21.00: Aurel Tămaș

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Brașov.


Apreciază
Distribuie