Se redeschide Școala lui Şaguna

Scoala SagunaDupă mai bine de 100 de ani, se redeschide o şcoală înfiinţată de Ion Codru Drăguşanu şi Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna, în anii 1869-1873. Este vorba despre fosta grădiniţă de pe strada Ion C. Drăguşanu, mai exact de o clădire din curtea Bisericii Sfânta Treime din Făgăraş, care a intrat în renovare capitală şi care va găzdui mai multe activităţi culturale.

Recunoscut ca om de cultură şi interesat de situaţia culturală a poporului român, Mitropolitul Andrei Şaguna a înfiinţat peste 500 de şcoli în Ardeal. Una dintre ele este şi cea de la Făgăraş, unde și-a desfăşurat activitatea „Şcoala Capitală Radu Negru” încă din anii 1869-1873.

Cel care a luat iniţiativa redeschiderii acestei şcoli este scriitorul şi publicistul Alexandru Mihail-Niţă, vieţuitor al Mănăstirii Sâmbăta de Sus. „Cu ceva timp în urmă, după ce am avut o întâlnire cu părintele paroh Marcel Greavu, în piaţa din oraş, invitându-mă la Biserica Sfânta Treime, am văzut numele Sfântului Andrei Şaguna pe o placa memorială. De atunci m-am gândit că aici trebuie să continuăm ceea ce I.C. Drăguşanu şi Mitropolitul Andrei Şaguna au iniţiat acum mai bine de 140 de ani la Făgăraş”, spune scriitorul Alexandru Mihail Niţă.

Redeschiderea şcolii înseamnă pentru început renovarea clădirii. „Mai întâi s-a recurs la repararea faţadei, a interioarelor, a țiglei de pe acoperiş, ori la repararea geamurilor”, spune Costel Banciu, cel care se ocupă de îngrijirea clădirilor de mai bine de 16 ani.

Destinaţia finală a lucrărilor este o şcoală pentru copii şi tineri. „După renovare, vrem să iniţiem nişte cursuri gratuite pentru copiii şi tinerii din Făgăraş. Vor fi cateheze, conferinţe şi cursuri educative. Acestea vor avea loc în fiecare sâmbătă, pentru a pregăti ziua de duminică. Sâmbăta următoare va începe cu discuţii despre duminica trecută, apoi vom continua cu prelegeri pentru duminica ce urmează. La sfârşit de lună va fi un concurs cu premii pentru cei care vor reuşi să reţină cât mai mult dintre discuţiile ce vor avea loc. La sfârşit de an va exista şi un concurs general, premiul fiind un pelerinaj în diferite locuri din ţară”, spune Alexandru Mihail Niţă.

Benzinaria Recea - Pasti 2024
Amanet King Onix
Logiscool
JTTI
Demgy
Proaspat Alb
Florian Shaorma - Pasti

De asemenea, în vechea şcoală din Făgăraş, una din încăperi este folosită de Asociaţia Surdo-Muţilor din Făgăraş. „Aceştia trebuie oarecum integraţi în viaţa bisericii. Liniştea în care trăiesc ei este o linişte isihastă (isihasm – tăcere, linişte). Îmi doresc ca şi aceştia să fie oarecum integraţi în viaţa liturgică a Bisericii. Chiar şi Beethoven a trăit o parte din viaţa sa fără auz, dar a compus Simfonia a IX-a, imnul Europei de azi. De aceea, consider că e nevoie să acordăm o atenţie mai mare acestor oameni”, mai spune Mihail Niţă, fost profesor de muzică la Bucureşti.

Lucrările la vechea şcoală ctitorită de I.C. Drăguşanu şi Mitropolitul Andrei Şaguna au început cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, dar şi prin bunăvoinţa preoţilor parohi Marcel Greavu şi Nicolae Lie.

alexandru.socaciu@bunaziuafagaras.info


Apreciază
Distribuie