Şi dă-i… şi sapă!

De când au debutat lucrările la apă şi canal pe raza oraşului, constructorul Recon şi Doje a reuşit performanţa să-şi pună în cap pe toată lumea. Primăria Făgăraş, Poliţia Locală, Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi cetăţenii oraşului s-au săturat până la refuz de modul cum lucrează firma bucureşteană.

Primăria Făgăraş tună şi fulgeră că firma nu respectă graficul şi că lasă în urmă dezastru. Poliţia Locală este deranjată de lipsa indicatoarelor care ar trebui să avertizeze din timp şoferii că strada este în lucru. Electrica e foc şi pară că muncitorii i-au tăiat o conductă în timpul unor săpături. Localnicii sunt nemulţumiţi că se lucrează simultan la 10-14 puncte în oraş fără să fie terminat niciunul în timp util. În concluzie, cerneala de pe o amendă dată constructorului de poliţiştii locali nu se usucă până când aceştia se văd nevoiţi să scrie alta. Amenzile curg, plata lor întârzie, disconfortul rămâne, iar Recon şi Doje îi dă înainte cum ştie!

Prestatori, în loc de forţe proprii

Firma din capitala ţării este depăşită de lucrarea la care s-a înhămat. Fie pentru că nu au utilaje suficiente, fie pentru că sunt angrenaţi şi în alte contracte, bucureştenii s-au văzut obligaţi să apeleze tot la firmele locale.
,,Pentru ei lucrează diverşi prestatori. Prin contract li s-a interzis să apeleze la subcontractări, aşa că au găsit firme prestatoare la nivel local. Imaginaţi-vă că aceşti prestatori sunt ca nişte angajaţi. Poliţia Locală nu poate amenda prestatorii, ci numai pe firma din Bucureşti. Din punct de vedere al calităţii lucrării sau din punct de vedere juridic, prestatorii sunt scutiţi de sarcina răspunderii”, explică primarul Mănduc cum stau lucrurile.

asa arata strada dupa ce s-a acoperit conducta
asa arata strada dupa ce s-a acoperit conducta

Societatea Recon şi Doje a fost amendată de nenumărate ori, dar nu s-a învăţat minte. Continuă să capete amenzi cu nemiluita.
,,A fost amendată pentru lipsa autorizaţiilor de săpătură, a primit altă amendă pentru un cablu pe care i l-a rupt societăţii Electrica… etc”, precizează Mănduc.

Nu e de datoria Primăriei

Întrebat de ce nu pune şi Primăria umărul măcar la dirijarea circulaţiei, cu ajutorul poliţiştilor locali, primarul răspunde revoltat: ,,Nu e de datoria noastră. Nu ne-a cerut nimeni asta şi nici nu trebuie s-o facem noi. E rolul lor! O pot face cu semafoare sau cu angajaţi de-ai firmei. De aia au câştigat un contract de milioane de euro, de aia au licitat pe suma asta, ştiind probabil ce costuri şi ce forţe de muncă implică toată lucrarea!”

Dirijarea circulaţiei este doar un aspect, dar neregulile sunt cu mult mai multe. Pe anumite străzi, cum ar fi Nicolae Bălcescu sau Narciselor, se lucrează de săptămâni bune, fără ca şantierul să se închidă. Contractul dintre părţi stipula că firma sapă într-o zi numai cât ştie că termină, apoi introduce conducta, iar la final compactează şi astupă. Noaptea nu trebuia să cadă înainte ca tronsonul pe care s-a lucrat să nu fie acoperit. Numai că una scrie în hârtii şi alta se întâmplă în teren!

Sezar Forest - soferi profesionisti
Victoria Federal IFN
Logiscool
Primaria Soars - Pasti 2024
Demgy

Iar bomboana de pe tort este că pe o porţiune din cartierul Florilor, după ce s-au închis lucrările, un angajat al Primăriei a descoperit că ţevile erau montate în contrapantă, aspect care, dacă nu ar fi fost remediat, ar fi fost problematic pentru scurgerea apei.

Constructor: ,,Lăsaţi-mă în pace!”

Directorul firmei Recon şi Doje, înmatriculată pe sector 2 Bucureşti, este un anume Jenică Dop. Contactat telefonic, era de aşteptat ca directorul să explice ce şi cum, să găsească scuze, viabile ori ba, pentru şantierele neterminate cu lunile, să spună că a remediat ceva, orice… În schimb, conversaţia la telefon cu reprezentantul firmei care a câştigat o licitaţie de 14 milioane de euro durează 30 de secunde.

După ce a aflat că a fost sunat de la un ziar, bărbatul începe: ,,Nu am timp să vorbesc acum… vă căutăm noi când avem timp. Lăsaţi-mă în pace… Nu mă mai sunaţi atâta!… bip… bip… bip”. Şi telefonul s-a închis!
Ploaie de amenzi

Dintr-un raport al Poliţiei Locale reiese numărul mare de amenzi date societăţii din capitală, care a început execuţia lucrarilor fără a obţine în prealabil „Aprobare săpătură pentru lucrările tehnico-edilitare” eliberată de către primărie. Pe acest considerent au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale, fiecare cuprinsă între 500 şi 1.500 lei, în baza HCL 27/2009. Un mizilic, pe lângă milioanele de euro pe care le primeşte firma de pe urma contractului!

Săpăturile fără aprobare au fost săvârşite pe următoarele străzi: Andrei Mureşeanu, Tudor Vladimirescu (2 sancţiuni), Chimistului, Cânepii, Ciocanului, Clorului, Eprubetei, Narciselor, Livezii, Câmpului, Dr. Ioan Şenchea, Negoiu (2 sancţiuni), Nicolae Bălcescu (2 sancţiuni) şi  Vlad Ţepeş.

De asemenea, în 24 martie, în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, a fost aplicată o altă amendă în cuantum de 3.000 lei, fiind vorba de ruperea cablului societăţii de electricitate.


Apreciază
Distribuie