„Sportul… te învață să ai respect pentru adversar“

Ducu Mircea Anca, profesor de educaţie fizică la Şcoala Gimnazială „Ovid Densuşianu“ s-a născut la data de 22 ianuarie, 1956, la TurdaDucu Mircea şi este absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj-Napoca. A activat ca antrenor, la copii şi juniori, în cadrul clubului Nitramonia, în perioada 1980 – 1990 , iar în prezent antrenează echipa de Liga a V-a Oltul Comăna. Profesor în perioada 1992-2007 la Colegiul Tehnic Aurel Vijoli, iar din 2007, până în prezent, la Şcoala Gimnazială „Ovid Densuşianu”.

Silviu Coman: Cât de importantă este educaţia fizică? Ce rol are şi ce efect?

Anca Ducu Mircea: Sportul contribuie esenţial la dezvoltarea armonioasă a personalităţii elevului, duce la perfecţionarea funcţională şi structurală a organismului, la întărirea sănătăţii, la creşterea substanţială a forţelor fizice şi morale ale acestora.

S.C.: Cum vă desfăşuraţi activitatea, la şcoala la care predaţi?

A.D.M.: Pentru profesorul de educaţie fizică, asigurarea condiţiilor de lucru, alături de dotarea cu aparatura necesară, reprezintă un obiectiv foarte important. Încercăm pe cât posibil să asigurăm pentru toţi elevii un standard de educaţie comparabil cu cel european, să le insuflăm dorinţa de a face sport şi să-i conştientizăm că exerciţiile fizice şi practicarea sportului sunt foarte necesare pentru sănătatea lor.

S.C.: Care sunt condițiile de care dispuneţi pentru buna desfăşurare a orelor de sport?

A.D.M.: Din păcate, în acest moment, şcoala nu dispune de o sală de sport. Lucrez într-o sală improvizată şi este un dezavantaj foarte mare.

S.C.: Copiii din ziua de azi sunt atraşi de sport?

A.D.M.: Elevii participă cu plăcere în cadrul lecţiei de educaţie fizică şi la diferitele competiţii sportive pe care le organizăm şi, ceea ce este îmbucurător, este că avem un număr redus de scutiri medicale. Copiii sunt selectaţi pentru diferite ramuri sportive, unde au aptitudini (fotbal, baschet, handbal, judo, tir cu arcul) şi participăm la toate etapele şcolare – faza pe clase, şcoală, municipiu, judeţ, zonă.

JTTI
Moveos
Monumente funerare
Florian Shaorma
curatare tapiterie
Agromar
Spalatoria GPC

S.C.: Ce rezultate mai importante aţi obţinut de-a lungul timpului în cadrul şcolii?

A.D.M.: Cea mai recentă realizare este calificarea cu echipa de handbal-băieţi, la faza zonală,  ce va avea loc chiar în această perioadă, la Cluj-Napoca, după ce am obţinut locul I pe judeţ. Am mai obţinut rezultate deosebite cu echipa de fete, tot la handbal, un loc I pe municipiu şi un loc II pe judeţ, iar la fotbal (clasele I-IV şi V-VIII), un loc II la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar.

S.C.: Problema orelor de sport este mult discutată la nivel politic. Cum vedeţi dumneavoastră aceasta problemă?

A.D.M.: Da, într-adevăr, discuţiile pe această temă se învârt în jurul politicului şi, deocamdată, au rămas la stadiul de promisiuni. Cele patru ore care au fost propuse sunt absolut necesare. Elevii trebuie să facă  sport. Sportul nu e doar mişcare, ci este un mod de a socializa, de a trăi, te învaţă să ai respect faţă de adversar, să îţi formezi caracterul, să te integrezi.

S.C.: Ce soluţii ar fi pentru relansarea educaţiei fizice în şcoli?

A.D.M.: În primul rând, trebuie să existe dragostea pentru mişcare, pentru practicarea exerciţiului fizic, de refacere, de sănătate, pentru petrecerea timpului liber în mod plăcut şi recreativ. Apoi intervine măiestria profesorului, pasiunea pentru profesie şi capacitatea de a pune în evidenţă  soluţii metodice, ca să desfăşoare o muncă de calitate.

 

silviu.coman@bunaziuafagaras.info


Apreciază
Distribuie