Sprijin pentru România: bani pentru bugetari și unii pensionari, dar și amânarea ratelor

Guvernul României a hotărât luni, 23 mai, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în cadrul programului „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că acest nou pachet prevede mai mulți bani pentru bugetari, posibilitatea de a amâna ratele și un sprijin financiar unic pentru unii dintre pensionari.

Noile măsuri intră în vigoare la 1 iulie 2022 și permit:

  1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
  2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
  3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

Guvernul mai vrea și să ia măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public prin:

Amanet King Onix
Spalatoria Aqua Carpet
Florian Shaorma
Demgy
Proaspat Alb
  • diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
  • suspendarea angajărilor la stat;
  • creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
  • accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR.

Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției, a mai anunțat Ciucă.

Reamintim că, în cadrul aceluiași program „Sprijin pentru România”, s-a hotărât acordarea de ajutoare sociale în valoare de 250 lei persoanelor defavorizate.


Apreciază
Distribuie