Țara Făgărașului, sub lupa unor specialiști internaționali

Specialişti români şi străini în valorificarea patrimoniului sunt în vizită în Ţara Făgăraşului, pentru două zile.

Vor avea loc schimburi de experiență între toți participanții, marți și miercuri, la inițiativa membrilor Asociației Intercomunitare Țara Făgărașului.

Autorități regionale, naționale și internaționale vor dezbate importanța patrimoniului cultural și natural, dar și motivele pentru care acesta poate fi important pentru comunități, primari și cetățeni. Cu alte cuvinte, se va vorbi despre modul prin care comunele pot face parte din rețeaua Convenției Faro, pentru atragerea turiștilor.

Invitații speciali sunt reprezentantul Consiliului Europei, Francesc Pla Castelltort, directorul Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, Leoncio Orellana Vivanco, expert internațional, primarul din Fontecchio, Italia, Sabrina Ciancone și Lacziko Enikő Katalin, secretar de Stat, Departamentul pentru Relații Interetnice.

curatare tapiterie
Firma servicii renovare
Victoria Federal IFN
Agromar
Moveos
Florian Shaorma
Proaspat Alb

Participanții s-au întâlnit în această dimineață la Cetatea Făgăraș, urmând să viziteze ca studiu de caz satul Viscri – o referință a principiilor acestei Convenții.

Vor fi efectuate vizite în diferite sate și comune din Țara Făgărașului pentru identificarea aplicării acestor principii, miercuri. Aici se va analiza activitatea unor meșteșugari, diferite monumente și ferme din Sâmbăta de Jos, Lisa, Drăguș, Cârțișoara și Sâmbăta de Sus. Tot mâine, vor fi organizate grupuri de lucru pentru stabilirea concluziilor și a următorilor pași pentru includerea obiectivelor sau comunelor din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pe lista exemplelor de bună practică a Convenției de la Faro.

Sabrina Ciancone va prezenta beneficiile și oportunitățile pe care această convenție le-au adus comunității pe care o conduce.


Apreciază
Distribuie