Un nou refugiu în Șaua Scării din Munții Făgăraș. Materialele au fost transportate cu elicopterul

foto: refugiu în Șaua Scării

Munții Făgăraș vor fi mai siguri pentru montaniarzi începând cu finalul acestei veri, anunță Asociația Montană Carpați, într-un comunicat de presă, după ce a transportat și asamblat un nou refugiu aproape de creastă, la peste 2.000 metri altitudine. 

„Refugiul Scara a fost transportat cu un elicopter și ridicat de 30 de voluntari într-o singură zi, un rezultat care vine după mai mult de doi ani de eforturi coordonate între arhitecți, ingineri, parteneri și iubitori de munte. O parte dintre colegii noștri sunt în continuare în creastă, lucrând la finisajele de la interior sau exterior, în scurtele ferestre de vreme bună”, spun reprezentanții asociației.

Refugiul Scara a fost amplasat pe locul vechiului refugiu, în Șaua Scării, la 2.146 metri altitudine, în vecinătatea Vârfului Negoiu (2.535 metri) și a Custurii Sărății, unul dintre cele mai expuse și dificile segmente din Munții Făgăraș.

Proiectul este rezultatul muncii de peste doi ani a unei echipe în care s-au suprapus roluri de arhitecți, ingineri, montaniarzi. Dacă în vara și toamna lui 2021 ei urcau în Șaua Scării ca să elibereze platforma metalică a refugiului dezafectat și să sape, apoi să amplaseze platforma pe care urma să stea noul refugiu, iată că a sosit momentul: acesta va avea o suprafață de 36 mp, va fi delimitat de două zone funcționale – un vestibul și un spațiu comun cu loc de luat masa și dormit –, și va adăposti confortabil 15-18 persoane, dar poate depăși această capacitate când situația o va impune.

De ce contează refugiul Scara?

În munții noștri, refugiile sunt mici construcții din piatră, lemn sau tablă și sunt amplasate, de cele mai multe ori, de echipele Salvamont în colaborare cu diferite ONG-uri, pe crestele munților sau la granițele dintre păduri și golul alpin. Totul pentru siguranța montaniarzilor care ajung la ele pe vreme nefavorabilă, noaptea, accidentați sau rătăciți. Nu sunt închise cu cheia și sunt marcate pe hărțile specifice. Însă refugiile din Carpații noștri – implicit cele din Făgăraș – sunt insuficiente și încep să se degradeze.

Agromar
Primaria Soars - Pasti 2024
Brutaria Dragus

Încă din faza de concept ne-am pus problema vandalismului, pe care am conturat-o și tot confruntat-o”, spune Anca Loghin, arhitectă în proiectul Scara. „De aceea am ales ca fereastra să fie la înălțime și să nu ajungi la ea cu ușurință. Un alt detaliu este alegerea finisajului pardoselii din grătar metalic, pentru a preveni degradarea acesteia de la utilizarea colțarilor, sau placările interioare cu plăci compacte rezistente la umezeală”, a adăugat ea.

„Despre Scara credem că poate deveni un model și un nou standard de cum putem și cum am avea nevoie să clădim refugii în zonele critice din munții noștri, pentru mai puține accidentări. Echipa arhitecților a acordat importanță sporită ventilației, straturilor materialelor și finisajelor interioare, iluminatului natural, autonomiei și panourilor fotovoltaice. Refugiul a fost proiectat pentru specificul zonei, în funcție de datele de la stațiile meteo vecine și de la echipele Salvamont, dar și în funcție de direcția vântului sau de stratul de zăpadă. Forma actuală este inspirată din tenta unui cort montan, cu o bază solidă și colțuri bine ancorate în pământ”, precizează Asociația Montană Carpați.

Totodată, el va ușura munca salvatorilor montani, devenind o bază intermediară în care se pot opri în acțiunile urgente. „Existența unui refugiu în Șaua Scara și-a dovedit utilitatea bănuită de noi, de-a lungul a peste 30 de ani de existență”, spune șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu. „Au existat numeroase cazuri în care turiștii, surprinși de vreme foarte rea, din lipsa de informare – sau în contextul instabilităților din teren cauzate de schimbările climatice –, s-au adapostit in refugiu și au putut să-și continue drumul după acest episod”, a adăugat el.

Din păcate, există și riscul ca montaniarzii care chiar au nevoie să se adăpostească în refugii să rămână fără loc, din cauza grupurilor care din ce în ce mai des își planifică opriri în ele, ca la o cabană turistică. Așa că, și după ce Scara va fi finalizat, „turistul trebuie să aibă mereu cortul în rucsac, să se adăpostească în refugiu doar dacă este cazul”, a declarat șeful Salvamont Argeș.

foto: refugiu în Șaua Scării


Apreciază
Distribuie