Ziua Femeii din Mediul Rural, sărbătorită la Drăguș

foto: David Botond/ Geofolk

Ziua Femeii din Mediul Rural a fost sărbătorită la Drăguș duminică, 15 octombrie, prin expoziția itinerantă „Acasă, la Origini – Drăguș”.

„Ne bucurăm nespus ori de câte ori proiectul nostru ajunge în satul care ne-a inspirat. Campania monografică condusă de profesorul Dimitrie Gusti de la Drăguș din 1929 a fost punctul de plecare în dezvoltarea conceptului «Acasă, la Origini», creat în 2020”, spun organizatorii evenimentului.

Evenimentul „Acasă, la Origini – Drăguș” a început cu Sfânta Liturghie, apoi a continuat cu un moment interactiv de prezentare a unui obicei tradițional de nuntă „Haidaț’ cu plocon la nuntă”, la care comunitatea gazdă a invitat comunitățile participante să aducă un plocon simbolic sub forma unei strigături sau „mustrături” adresate fie soacrelor, fie nunilor, fie miresei sau mirelui, specifică locului de unde vin.

«Pe lângă fotografii, costume, gastronomie, muzică și dans, odată cu Drăguș evenimentele „Acasă, la Origini” adaugă și prezentarea unui obicei tradițional specific, devenind astfel un program unic de recuperare a identității culturale și revigorare a patrimoniului imaterial. Și nu în cele din urmă, de observat că toate evenimentele au început cu Sfânta Liturghie. Așa să ne ajute Dumnezeu! Cu această ocazie a fost marcată și „Ziua Femeii din Mediul Rural”.

Agromar
Florian Shaorma - Pasti
Victoria Federal IFN

Felicitări și mulțumiri tuturor comunităților din Țara Făgărașului, fotografilor voluntari, liderilor de comunitate, organizațiilor și instituțiilor care au sprijinit azi și mereu “Acasă, la Origini”. Ați creat împreună o poveste autentică de regăsire a valorilor, de spus din generație în generație! Mulțumiri Geofolk / David Botond pentru documentarea evenimentului», precizează organizatorii pe pagina de Facebook.

„Acasă, la origini” este un proiect inițiat de comunitatea La blouse roumaine în anul 2020, ce are în centrul său o amplă campanie de recuperare identitară a portului tradițional din România și din teritoriile locuite de români, așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre. În Țara Făgărașului, proiectul a fost inițiat în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului, cu sprijinul Muzeului de Pânze şi Poveşti, Asociatia „IIA Calatoare” și voluntari locali, cu scopul de a reconecta și dezvolta comunitățile prin ceea ce au mai valoros: zestrea culturală moștenită din străbuni.

Mai multe fotografii realizate la eveniment găsiți pe pagina de Facebook Acasă, la origini.


Apreciază
Distribuie