96 de ore de festival sub zidurile Cetăţii

festival 1Ziarul ,,Bună Ziua Făgăraş” a intrat în posesia programului Zilelor Făgăraşului. Cele patru zile de festival se anunţă extrem de bogate în artişti, evenimente, personaje de epocă, bufoni regali, cavaleri şi spectacole de călărie. Echipa de festival, coordonată de directorul DAPL Ioana Hârţoagă, a lucrat zile bune la punerea în ordine a diverselor momente de pe scenă şi din afara ei, astfel încât totul se va sincroniza la minut.

Joi, 21 august

Nu mai puţin de 22 de artişti şi ansambluri vor urca pe scenă în prima zi a festivalului. Programul la scenă debutează la ora 17.00 şi se încheie la 23.15. Ansamblurile de la Recea, de la Şinca Veche, Şinca Nouă şi Ucea de Jos vor ajunge în burgul nostru spre a face aici o adevărată atmosferă tradiţională.

Pe la microfon se vor perinda nume precum: Constantin Tudor, Ionela Tudor Roşca, Mioara Marinca, Ioan Dâncăneţ, Viorica Cerbu, Dana Goleţ, Flaviu Florea sau Claudia Miriţescu. Seara se va încheia cu un moment artistic susţinut de George Rotaru, cântăreţul făgărăşean care face senzaţie în America.

Atât joi, cât şi vineri vor trage salve de tun şi vor face shimburi de gardă renumiţii cavaleri de la Alba Iulia.

Vineri, 22 august

Alţi 20 de artişti şi ansambluri îşi vor arăta talentul artistic în mijlocul Făgăraşului în a doua zi de festival. Ansamblurile Făgăraşul şi Junii Becleanului vor bate ritmic podeaua scenei între momentele soliştilor individuali. Dintre aceştia din urmă îi amintim pe: Bogdan Georgescu şi formaţia Rytmic, Puiu Făgărăşanu, Diana Gribincea, Mioara Greavu, Mariana Şandru, Cătălin Chiper şi formaţia Analog.

La ora 22.20 va susţine un concert interpretul local Ovidiu Rusu, iar seara se va încheia cu Nineta Popa, al cărei recital este programat să înceapă la ora 23.00.

În timp ce muzica va răsuna pe scenă, printre oamenii de rând se vor plimba agale 6 personaje de epocă pe catalige şi două cupluri cu ţinute de epocă veneţiene

Sâmbătă, 23 august

Ziua de sâmbătă este dedicată show-urilor de călărie oferite de armăsarii lui Cristian Culda şi unui spectacol prezentat de o trupă recunoscută în domeniul manifestărilor cu iz medieval, respectiv reprezentaţii cu foc, efecte speciale, jonglerii, numere de acrobaţie şi gimnastică, coregrafii cu ghiare şi foc colorat.

Victoria Federal IFN
curatare tapiterie
Demgy
Sezar Forest - soferi profesionisti
Amanet King Onix

Pe scenă vor urca făgărăşenii de la Fade Out, care vor cânta în deschiderea trupei The R.OC.K., o trupă al cărei solist vocal este tot un făgărăşean, Daniel Ignat. Membrii formaţiei sunt recunoscuţi pentru tributul adus celor de la AC/DC prin coverurile pe care le fac.

Duminică, 24 august

Probabil cea mai aşteptată zi a festivalului, cea de duminică, este ziua în care vor concerta 3 Sud-Est şi Smiley. Înaintea lor, atmosfera va fi încălzită pe scenă de artistul local Mihai Teacă.

În mulţime se vor pierde trei personaje pe catalige în rochii accesorizate cu led-uri vreme de vreo patru ore, menite să le întoarcă privirea participanţilor.

Nu vor lipsi nici în ultima zi spectacolele cu cai, grădiniţa medievală din curtea Cetăţii sau teatrul pentru copii. Artificiile vor fi la loc de cinste, marcând încheierea cu succes a unei noi ediţii de Zilele Făgăraşului. Bubuiturile şi luminile pe cer se vor auzi şi se vor vedea imedat ce Smiley iese de pe scenă.

ZC-2013-1

Cele 96 de ore de festival vor costa 130.000 de lei din puşculiţa municipalităţii. Atât au alocat consilierii locali, încă din luna februarie, pentru Zilele Făgăraşului. Banii se vor scoate, poate chiar şi cu ceva profit, din încasările făcute de pe urma închirierii de spaţii pentru mesele şi terasele comercianţilor.

Fără bilet de intrare în Cetate

De puţin timp în curtea castelului nu se mai poate intra fără un bilet achitat în prealabil, bilet cu care turiştii pot vedea muzeul şi circuitul dintre ziduri. Costă 15 lei la preţ întreg şi 7 lei redus. De Ziele Făgăraşului viceprimarul a anunţat instituirea unei taxe speciale: ,,vom percepe o taxă de 10 lei pentru adulţi şi una de 5 lei pentru copii şi elevi, dar numai celor care doresc să vadă muzeul. Pentru vizitatul incintelor Cetăţii nu se va achita niciun ban, însemnând că accesul vizitatorilor în curtea în care se vor desfăşura diverse activităţi, este liber.”

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie