Mâncare caldă pentru elevii comunei Voila

Comuna Voila, condusă de Gheorghe Osalciuc, pornește lupta împotriva abandonului școlar timpuriu prin implementarea unui proiect cu fonduri europene, în valoare de peste 3.000.000 de lei. Totodată, administrația locală și o asociație vor încerca să-i convingă pe cei care au abandonat școala cu mult timp în urmă, să se întoarcă la cursuri pentru a le finaliza.

Peste 300 de persoane din comună vor beneficia gratuit de un program afterschool, începând de luna viitoare. Proiectul este atât de vast încât autoritățile locale vor fi obligate să aibă grijă ca părinții micuților care au acum 2-3 ani să își înscrie copiii în sistemul de învățământ, începând cu grădinița.

Preșcolarii și școlarii din satele din Voila vor avea parte de o masă caldă zilnic, de serviciile unui medic și a două asistente, de consultanța unui psiholog, de un meditator și de o bursă, în următorii cel puțin trei ani. Este perioada obligatorie prevăzută de proiectul implementat de Asociația pentru Egalitate de Șanse și Nediscriminare Brașov, în parteneriat cu administrația locală. Însă, Osalciuc a dat asigurări în fața ziariștilor că acesta va continua și după perioada obligatorie în care trebuie susținut.

„Este un proiect binevenit, pentru că se desfășoară în toate locațiile din școlile existente în comună, respectiv la Școala din Cincșor, Grădinița din Voivodeni, Școala din Voila, Grădinița din Dridif. Cu siguranță o să continue”, a declarat edilul șef.

Mai precis, beneficiarii vor fi 28 de copii de vârstă antepreșcolară de 2-3 ani, 108 copii de vârstă preșcolară și 120 de copii care ar trebui să se afle în învățământul preuniversitar sau care sunt deja elevi.

Adulții, rechemați la școală

Monumente funerare
Royall Security
Isoplus Special - Pasti

Aproximativ 50 de tineri și adulți din mediul rural, care au fost nevoiți să abandoneze învățământul din diverse motive, vor avea șansa de a merge gratuit din nou la cursuri. Aceștia vor avea dreptul la aceleași beneficii, inclusiv la masa caldă oferită zilnic.

„Răspundem nevoii de reducere și prevenire a abandonului școlar timpuriu, de promovare a accesului egal la învățământul preșcolar și primar de calitate, precum și la reintegrarea în educație și formare a tinerilor și adulților care nu și-au finalizat educația obligatorie”, a declarat managerul proiectului, Marcela Nedelcu.

Valoarea totală a proiectului cofinanțat din Fondul European prin Programul Operațional Capital Uman este de 3.010.073,92 de lei, iar 2.973.026, 46 de lei sunt nerambursabili.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie