Ce înseamnă dimensiunile Catedralei Ortodoxe

Puţină lume ştie că dimensiunile Catedralei Ortodoxe „Sfântul Ioan Botezătorul” nu au fost alese întâmplător. Deşi de ani de zile ne-am obişnuit să vedem colosul ridicându-se puţin câte puţin în mijlocul Făgăraşului, acest amănunt este trecut cu vederea sau total necunoscut enoriaşilor în special şi locuitorilor în general.

Lăţimea lăcaşului de cult este de 30,5 metri şi reprezintă „vârsta la care Mântuitorul şi-a început lucrarea”. Lungimea este de 33 de metri şi reprezintă „vârsta la care şi-a terminat lucrarea”, după cum spune preotul Ioan Ciocan, cel de numele căruia este legată construcţia Catedralei.

Înălţimea lăcaşului este de 50 de metri şi este singura căreia nu-i corespunde un fapt real din viaţa lui Iisus, prezentat în Biblie.

Noul Testament spune că Iisus Hristos trăia în Nazaret, tăinuindu-şi înaintea oamenilor puterea şi înţelepciunea sa, până la vârsta de 30 de ani, pentru că nu era îngăduit iudeilor, mai înainte de 30 de ani, să devină dascăli sau preoţi. Pentru acest fapt nici Mântuitorul nu şi-a început activitatea de propovăduire până nu s-a împlinit numărul de ani, vârstă la care a fost şi botezat de Sfântul Ioan Botezătorul. De aceea una din laturile Catedralei este de puţin peste 30 de metri.

Agromar
Amanet King Onix
Victoria Federal IFN
JTTI
Benzinaria Recea - Pasti 2024

Conform concepţiei populare, Iisus Hristos a fost crucificat la vârsta de 33 ani, după ce a predicat vreme de 3 ani, lucru dedus din două surse evanghelice. Prima: fraza lui Luca, conform căreia „când Isus a început să predice, avea cam treizeci de ani”. A doua, luată din Evanghelia după Ioan, din care se deduce că Domnul a predicat timp de trei ani. Însumând ambele informaţii, conchidem că Isus a trăit 33 de ani. De aceea, o altă latură a Catedralei, respectiv lungimea, măsoară 33 de metri.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie

  1. Interesante date.Desi Biserica Ortodoxa a avut si are cele mai mari profituri , nu termina aceasta catedrala inceputa cu multi ani inaintea multor manastiri,Exista vreun interes economic? Statul deocandata sta si nu stie cum sa imparta bugetul tot mai sarac Ne puteti face un calcul ce ar insemna ca si biserica ortodoxa sa plateasca taxe si impozite ca orice institutie cu profit? Amintesc faptul ca biserica nu plateste impozit pe cladiri, terenuri, spatii speciale ortodoxe, impozit pe profir din toate vanzarile bisericesti etc Adica in loc sa le dau bani, incasam bani, un fel de privatizare.

Comentariile sunt închise.