Ce spun preoţii despre Mitropolit

•    În 3 noiembrie s-au împlinit 8 ani de când de când Mitropolitul Ardealului este ÎPS Laurenţiu Streza

Duminică, 3 noiembrie, s-au împlinit 8 ani de când Laurenţiu Streza este Mitropolitul Ardealului. A fost ales în 3 noiembrie 2005, iar apoi înscăunat zece zile mai târziu în Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Ca urmare a alegerii sale în funcţia de mitropolit ar Ardealului, în devafoarea contracandidatului ÎPS Andrei Andreicuţ de Alba Iulia, dar şi a conflictului subsecvent, s-a înfiinţat Mitropolia Transilvaniei cu sediul în Cluj Napoca. Astfel Mitropolia pe care avea să o păstorească Laurenţiu Streza s-a micşorat faţă de graniţele-i iniţiale.

Mitropolitul, pe numele său de botez Liviu Streza, este sâmbetean la origini, fiind născut acum 66 de ani la Sâmbăta de Sus. La 13 ani devine orfan de tată. La 22 de ani se căsătoreşte şi are împreună cu Eugenia Stanciu 5 copii.
În anul căsătoriei este hirotonit preot la Lisa şi slujeşte acolo vreme de 6 ani.

La câţiva ani după ce soţia sa trece în lumea drepţilor, decide să-şi dedice viaţa întru totul lumii monahale, astfel că este tuns în monahism şi intră în obştea Mănăstirii de la Sâmbăta de Sus, moment în care primeşte numele de Laurenţiu. Până la stadiul de mitropolit parcurge etapa episcopiei, fiind o vreme episcop de Caransebeş.

Mitropolitul nostru este astăzi preşedintele Comisiei de canonizare a sfinţilor, postură din care a reuşit finalizarea lucrărilor de canonizare a opt sfinţi, printre care Sfântul Ierarh Andrei Şaguna. Până anul trecut a fost şi decanul Facultăţii de Teologie de la Sibiu.

Pr. Lie: „I-am fost student pe vremuri”

preot Lie Nicolae, Biserica Sfanta Treime
preot Lie Nicolae, Biserica Sfanta Treime

Preoţii făgărăşeni au numai cuvinte de laudă despre Mitropolit. Preotul Nicolae Lie de la Biserica „Sfânta Treime” are o relaţie bună cu superiorul său ierarhic

încă din vremea studenţiei: „Experienţa de la catedră ca şi profesor universitar l-a ajutat mult în relaţia cu preoţii, întrucât mulţi dintre noi i-am fost cândva studenţi. Eu însumi i-am fost student la Sibiu şi avem o relaţie strânsă încă din acea perioadă.”

Faptul că înainte de a ajunge în funcţia ierarhică a fost preot de parohie, a contat de asemenea foarte mult în apropierea de preoţii de parohii, înţelegându-i în profunzime pe ei şi problemele lor, consideră pr. Nicolae Lie.

Benzinaria Recea - Pasti 2024
Royall Security
Amanet King Onix
Primaria Soars - Pasti 2024
curatare tapiterie

Pr. Ciocan: „Îi plac preoţii care au copii preoţi”

Fiind preot de parohie în Lisa, ÎPS Streza avea experinţa construcţiilor de biserici, consideră fostul protopop Ioan Ciocan. „După ce a ajuns Mitropolit ni s-au deschis multe uşi pe la Consiliul Judeţean, pe la Secretariatul de Stat pentru Culte… Ne-a sprijinit şi ne-a coordonat în construcţia noului sediu de

preot Ioan Ciocan, Catedrala Ortodoxa
preot Ioan Ciocan, Catedrala Ortodoxa

protopopiat. Pot să vă mai spun că a sfinţit aproape toate bisericile care nu aveau zidită Sfânta Masă, întrucât nu aveau sfinte moaşte în piciorul mesei. Au fost multe, de exemplu la Vad, la Lisa, Vaida-Recea, Râuşor, biserica de la spital, biserica de la cimitir etc.”, povesteşte pr. Ioan Ciocan.

Preotul îşi mai aduce aminte că atunci când ÎPS Streza devenea Mitropolit, la Făgăraş el iniţia întâlnirile cu preoţii şi familiile lor: „A venit de câteva ori la aceste întâlniri şi s-a apropiat de familiile acestora, astfel încât preotesele l-au îndrăgit imediat şi au remarcat diferenţa care există între un ierarh care are experineţa vieţii de familie şi unul care nu a trecut prin aşa ceva.”

Tot preotul Ciocan ne mai dezvăluie faptul că Mitropolitul îi îndrăgeşte foarte mult pe preoţii care au copii, dar mai ales pe preoţii care au copii preoţi, pentru că le-a insuflat dorinţa de a-i urma pe părinţi.

Stareţul Urs: „Mi-a dat meditaţii pentru admiterea la Teologie”

staret Ilarion Urs, Manastirea Constantin Brancoveanu
staret Ilarion Urs, Manastirea Constantin Brancoveanu

Stareţul Mănăstirii „Constantin Brâncoveanu”, arhimandritul Ilarion Urs, îşi aminteşte că actualul Mitropolit, în calitate de profesor, a fost cel care l-a îndrumat pentru prima oară în cunoaşterea Sfintei Scripturi.

„În anii ‘80-’81 mă duceam la el la Sibiu şi mă ajuta cu meditaţii, pentru că îmi doream să intru la Teologie. Eu lucram la Sibiu la o fabrică pe vremea aia şi îmi doream să fac Teologia. Nu m-am putut înscrie însă în acea perioadă, fiindcă absolvisem un liceu industrial, iar la Teologie te puteai înscrie numai după un liceu teoretic sau un seminar. Apoi am venit la Mănăstire la Sâmbăta, iar din mediul acesta, în ’84 am putut să mă înscriu la Teologie. L-am avut profesor în anii III şi IV de facultate”, povesteşte stareţul.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie