Creşte vârsta de pensionare

sefa Casei Locale de Pensii, Calin Aurica

sefa Casei Locale de Pensii, Calin Aurica

Vârsta de pensionare va creşte din 2015, potrivit unei strategii a Ministerului Muncii, din obligaţie faţă de normele Uniunii Europene. În prezent, vârsta de pensionare este de 59 de ani la femei şi de 64 de ani la bărbaţi. Legea pensiilor prevede ca această vârstă standard să crească progresiv, astfel încât se va ajunge la 65 de ani pentru bărbaţi şi 60 de ani pentru femei în ianuarie 2015, iar în 2030, femeile vor ieşi la pensie la 63 de ani şi bărbaţii la 65 de ani, iar din 2035, la 65 de ani pentru toată lumea.

Pentru ca lucrurile să nu pară complicate, am apelat la explicaţiile conducerii casei locale de pensii din Făgăraş, unde şefa instituţiei, Aurica Adriana Călin, ne-a acordat câteva minute pentru a ne lămuri modalitatea de ieşire la pensie.

Ce spune legea 263/2010?

Proiectul de lege care s-a vehiculat zilele acestea în presă a făcut multă vâlvă printre persoanele care urmează să iasă la pensie. De aceea, se cuvine să facem câteva lămuriri: vârsta standard de pensionare va creşte progresiv şi nu dintr-odată. „Atingerea vârstei standard este reglementată de lege, iar ea se face eşalonat, dar pe lângă criteriul de vârstă, mai există şi un alt criteriu, cel de vechime. Astfel, chiar dacă o persoană îndeplineşte vârsta de pensionare, are nevoie de stagiul minim de 15 ani de cotizare, atât femei, cât şi bărbaţi, iar stagiul complet este de 35 de ani”, spune şefa Casei de Pensii din Făgăraş, Călin Aurica.

De exemplu, o femeie care s-a născut în ianuarie 1954, se poate pensiona în luna septembrie 2013, dacă are minim 14 ani şi patru luni de cotizare, vechimea minimă necesară crescând eşalonat, până la cei 15 ani, minim necesari. Aceasta se face pentru limită de vârstă, nu pentru stagiul complet de pensionare, care înseamnă 35 de ani.

Pensie anticipată

Un alt criteriu de pensionare este pensia anticipată sau pensia anticipată parţială. „Pensia anticipată se cuvine persoanelor care au realizat un stagiu de pensionare cu cel puţin opt ani peste stagiul complet, deci are o vechime de 43 de ani. Aceste persoane pot ieşi la pensie cu cinci ani înainte de a îndeplini şi criteriul de vârstă. Trebuie ţinut cont de faptul că la anticiparea cu cinci ani nu se fac alte reduceri ale vârstei de pensionare de care ar beneficia o persoană. Toate drepturile de reducere se acordă doar atunci când o persoană îndeplineşte complet atât criteriul de vârstă, cât şi cel de vechime”, explică Adriana Călin.

Logiscool
Victoria Federal IFN
Amanet King Onix
Agromar
Sezar Forest - soferi profesionisti

Pentru pensia anticipată parţială trebuie să se ţină cont de faptul că nu se ia în calcul punctajele realizate în perioadele asimilate, iar cuantumul pensiei se diminuează proporţional cu numărul de luni până la data în care persoana respectivă are dreptul la pensie pentru limită de vârstă.

Pensionarii Făgăraşului

Făgăraşul are aproape 10.000 de pensionari, iar în toată zona Ţării Făgăraşului, arondată Casei Locale de Pensii din Făgăraş, sunt aproximativ 26.000 de pensionari. Cea mai mică pensie este de 350 de lei, iar cea mai mare pensie nu depăşeşte 4.000 de lei, dar sunt foarte puţine.

Pensiile mai mici de 740 de lei nu suferă nicio modificare, însă cele mai mari au calculate pe cuponul de pensie un CAS de 5,5%, iar cele peste 1.000 de lei, pe lângă CAS, au calculat şi un impozit de 16%.

„Nimeni nu încasează o pensie mai mică de 350 de lei. Cine deţine un cupon de pensie cu o valoare mai mică, înseamnă că mai este beneficiarul unei indemnizaţii, care, însumate, ating suma de 350 de lei”, mai spune Călin Aurica, şefa de la Casa de Pensii din Făgăraş.

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie