Cum pot primi două pensii avocaţii şi preoţii

Făgărăşenii care au fost asiguraţi câţiva ani în sistemul public de pensii, dar apoi au decis să opteze pentru o altă carieră în viaţă, pentru care sistemul public din România nu oferă pensii, nu trebuie să fie îngrijoraţi că anii în contul cărora angajatorii le-au plătit contribuţiile sociale vor fi şterşi cu buretele.

În cazul în care cotizaţiile pentru cei în cauză s-au plătit pentru minim 15 ani, aceştia se consideră că au deja încheiat stagiul minim de cotizare, aşa că primesc la bătrâneţe o pensie minimă, stabilită prin legea românească, pe lângă cea din domeniul în care s-au mutat. Acum această pensie este de 350 lei.

Dacă însă cotizaţiile pentru ei au acoperit, ca şi perioadă de timp, mai puţin de 15 ani, făgărăşenii pot opta pentru un contract de asigurare facultativă, pentru a-şi întregi cel puţin stagiul minim de 15 ani.
Se încadrează în această situaţie avocaţii sau preoţii, care optează pentru această meserie, după ce în prealabil au exercitat una în urma căreia ar fi trebuit să primească pensie din sistemul public de pensii. Spre exemplu, avocaţii primesc pensie de la Casa de Asigurări a Avocaţilor, spre care se şi virează contribuţiile lor lunare. Dacă o persoană a fost câţiva ani, de pildă, agent de vânzări, iar apoi în urma examenului de definitivat ajunge avocat, aceasta poate să-şi completeze stagiul mimim de cotizare către sistemul public în paralel cu contribuţiile pe care le achită către Casa de Asigurări a Avocaţilor.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Braşov, Delia Stanciu, detaliază pentru ziarul „Bună Ziua Făgăraş”: „Suma minimă asigurată prin contractul de asigurare facultativă nu poate fi mai mică de 35% din venitul salarial mediu brut pe economie, care e aprobat prin Legea Bugetului. Asta înseamnă că începând cu ianuarie 2014 venitul salarial mediu brut pe economie este 2.298 lei; înmulţit cu 35% rezultă că suma minimă asigurată este de 805 lei. Pentru cei 805 lei persoana plăteşte o contribuţie de 252 de lei.”

Agromar
JTTI
Benzinaria Recea - Pasti 2024
Isoplus Special - Pasti
Sezar Forest - soferi profesionisti

Aşadar, pe lângă contribuţiile către alte sisteme de pensii, persoana plăteşte lunar către sistemul public alţi 252 de lei până ajunge la cel puţin 15 ani cotizaţi, astfel ca la bătrâneţe să primească pensie din ambele părţi. „Contractul de asigurare facultativă încetează cu data la care persoana solicită acest lucru sau se reziliază de drept, dacă aceasta nu-şpensii avocati 2i mai plăteşte contribuţiile”, mai explică Delia Stanciu.

Temeiul juridic al pensiei facultative se regăseşte în Legea 263/2010, art. 6, alin. 2, unde se specifică: „Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum şi orice persoana care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.”

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie