Gazul ia foc: Panică în combinate

Gazul metan, al cărui preţ este în continuă creştere, este pe punctul să pună pe butuci cele mai mari combinate din ţară. Printre acestea se numără fabricile Nitroporos Făgăraş şi Viromet Victoria, cu cei peste o mie de angajaţi în total.

 Metanolul este oprit la Viromet fabrici - deschidere

Atât de tare a urcat tariful la gaz, încât fabrica din Victoria – specializată în industria metanolului – este la un pas să cumpere metnol, fiind mai ieftin decât să-l fabrice.

Viromet Victoria produce metanol cu care fabrică apoi răşini. Mai departe, răşinile sunt vândute societăţilor din ţară. Poate vinde mai mult decât produce, atâtea cereri se îndreaptă către fabrica din Victoria, de pe piaţa internă. Producţia însă implică un consum enorm de gaz, al cărui preţ poate creşte de la o zi la alta. Aşa se face că, la această oră, instalaţia de metanol (cel mai mare consumator de gaz din societate), este oprită.

,,Momentan această instalaţie nu funcţionează. Facem şi reparaţii la ea, dar motivul principal este creşterea galopantă a gazului metan – materia primă de bază pentru această instalaţie. În condiţiile actuale nu suntem competitivi cu acest produs pe piaţă datorită faptului că, în procente, consumul de gaz metan pentru producerea metanolului este de peste 75% şi preţul final este foarte mare” a declarat directorul administrativ al societăţii, Costică Badea.

 Gaze din Arabia Saudită?

Instalaţia care produce metanol este oprită din luna ianuarie a.c. Înainte de a fi închisă, a fost adunat un stoc de metanol în bazinele companiei, pentru a putea să producă răşini, o vreme. Răşinile folosesc ca materii de bază metanolul şi ureea. Dacă metanolul este din „producţie proprie”, ureea este adusă de la alte combinate din grupul InterAgro.

„Amânăm cât de mult putem repornirea instalaţiei, din cauza costurilor la gaz. Ultima scumpire a gazului a fost cu șapte procente, dar preţul va urca şi mai mult. În aceste condiţii, ne vom îndrepta spre gaze de import din Arabia Saudită, Croaţia sau Ucraina” explică Badea.

S-a ajuns într-o situaţie, pe cât de ilogică, pe atât de adevărată: aceea de a fi mai ieftin metanolul transportat tocmai din Arabia Saudită decât cel fabricat în propriile fabrici!

Reprezentanţii Viromet sunt de părere că, dacă gazul ar avea un preţ mai accesibil, „fabrica nu ar putea produce, cât ar putea vinde.” Răşinile sunt la mare căutare în toată ţara, dar cel mai bun client al companiei este Kastamonu Reghin, o fabrică de clei.

„Dacă nu se va ajunge la o înţelegere cu Guvernul, în privinţa tarifului la gaz, proprietarul Ioan Niculae va opri toate fabricile, lucru pe care l-a declarat chiar în ultimele zile” susţine Costică Badea.

 Un milion de metri cubi de gaz lunar

Florian Shaorma - Pasti
Proaspat Alb
JTTI
Primaria Soars - Pasti 2024
Victoria Federal IFN
Isoplus Special - Pasti

Grupul InterAgro deţine fabrici în toată ţara (Bacău, Piatra Neamţ, Victoria, Făgăraş, Turnu Măgurele etc.). Mai toate activităţile desfăşurate de fabricile sale presupun cote impresionante de gaz. Gazelor pe care le cumpără Niculae li se calculează preţul „la coş”, adică un fel de medie de preţ stabilită între gazul intern şi gazul importat. Când tariful oricăruia dintre gaze creşte, se duce în sus şi preţul stabilit „la coş”.

„Se preconizează că preţul gazelor interne pentru populaţie şi industrie va creşte gradual până la 1 octombrie cu 160%. Proprietarul Grupului InterAgro a anunţat că, pentru acest motiv, este posibil să închidă toate combinatele sale” declară Lucian Cupu – liderul Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro.

Muncitorii de la Bacău au fost deja trimişi acasă pentru două luni. Urmează combinatul din Piatra Neamţ, iar în luna mai este posibil să se oprească activitatea şi la Nitroporos Făgăraş.

Lucian Cupu spune că, în medie, fabrica de la Făgăraş consumă pe lună un milion de metri cubi de gaz. „Numai instalaţia de amoniac consumă, atunci când funcţionează, 40.000 de metri cubi de gaz pe oră. În acest moment instalaţia este oprită din cauza unor probleme apărute în funcţionarea sa.”

 Printre miliardarii lumii

Nu este prima dată când Ion Niculae ameninţă cu închiderea fabricilor. În acest caz, circa 7.000 de salariaţi vor rămâne fără un loc de muncă, peste 1.000 dintre ei fiind numai de la Nitroporos şi Viromet. În 2011, proprietarul InterAgro a făcut o declaraţie şoc: îşi mută afacerile în Pakistan sau le vinde ruşilor! N-a făcut nici una, nici alta, dar pericolul nu a trecut.

Analiştii economici sunt de părere că omul de afaceri (care anul acesta este şi singurul român din Topul Forbes al miliardarilor lumii) nu are cu adevărat intenţia de a-şi muta afacerile peste hotare, cu atât mai puţin să le vândă ruşilor, ci urmăreşte să convingă Guvernul să scadă preţurile la gaze. Indiferent de intenţia omului de afaceri, salariaţii din fabricile sale tremură la gândul că într-un viitor apropiat s-ar putea trezi fără un loc de muncă.

(Cristina Cornilă)

 

 


Apreciază
Distribuie