Interviurile Super FM – Rodica Stan

Rodica Stan s-a născut în comuna Iordăcheanu, în judeţul Prahova, a făcut liceul la Urlaţi, apoi a plecat la facultate la Iaşi, iar de 27 de ani locuieşte în Codlea. Al şaptelea album, intitulat „De n-ar şti omu cânta” a fost lansat pe 1 martie şi, de acum, îl puteţi asculta şi pe Radio Super FM.

Diana Gribincea: Cum a fost copilăria ta şi când ai descoperit că îţi place să cânţi?

Rodica Stan: Am avut o copilărie foarte frumoasă. Fiind cea mai mică, am fost dorită foarte mult. Am un frate, la un an diferenţă o sora şi, după 7 ani, am venit eu pe lume. Fraţii mei  aveau grijă de mine, eram alintată dar şi plină de personalitate, nu prea aveam copii pe lângă casa mea cu care să mă pot juca dar mergeam în sat la joacă. Când mi se făcea foame, mergeam la mama şi mâncam, aveam un geam către drumul principal, mă urcam pe el şi cântam ce cântece ştiam eu mai bine, iar când se făcea linişte toată lumea spunea: „E clar, Rodica a plecat la copii!”. Aveam o vecină mai în vârstă şi-i spunea mereu mamei: „să te ocupi de fata asta, trebuie să ajungă mare vedetă, are har de la Dumnezeu”. Apoi, părinţii mei văzând că sunt plină de energie, au insistat sa mă dea la şcoală la vârsta de 6 ani – pe atunci se primeau doar la 7 ani copilaşii la şcoală – şi au făcut foarte bine deoarece mi-au dat o ocupaţie, aveam un program pe care mi l-am făcut singură, iar şcoala mi-a plăcut încă din primele clase . M-am născut în comuna Iordăcheanu – Prahova, am făcut liceul în Urlaţi  – Prahova, apoi  am plecat la facultate la Iaşi  – Tehnologia si Chimia Textilelor – unde am stat 5 ani, iar de 27 de ani sunt in Codlea – Braşov.

D.G.: Îţi mai aduci aminte care erau melodiile pe care le fredonai la o vârstă fragedă?

R.S.: Mama mea se ocupa să mă înveţe versurile la cântece, avea o voce deosebită, tata iubea romanţa. Eu le iubeam foarte mult pe  Maria Ciobanu, Maria Lătăreţu, Irina Loghin. Părinții nu prea doreau  să fac o carieră în muzică și spuneau mereu : „Mai întâi faci o facultate, apoi te ocupi de muzică! Mă gândesc că a fost foarte înţelept sfatul lor, deoarece astăzi pot, mâine nu pot, azi am de cântat, mâine nu am. La grădiniţă am cântat prima dată melodia „Mi-am făcut bundiţă nouă“, apoi, la şcoală, nu exista serbare să nu fiu în program. În primii trei ani de facultate am urmat şi canto popular dar, între timp, am devenit soprană, aveam corepetitor la Conservator, repetam pentru con- cursuri şi spectacole, am avut cei mai frumoşi ani de facultate.

D.G.: Care au fost cele mai frumoase momente din cariera ta muzicală?

R.S.: Am avut foarte multe momente, am participat la foarte multe concursuri. În facultate, reprezentam Centrul Universitar Iaşi pe plan local dar şi în ţară şi multe diplome au rămas în vitrinele de onoare. Am luat parte la multe zile onomastice, cununii, botezuri, evenimente importante din viaţa omului, am intrat în contact cu lume din diferite cercuri sociale. Se spune că la pomul lăudat nu trebuie să te duci cu sacul. Dar trebuie să spun că am satisfacție  atunci când văd că lumea se distrează, lasă mâncarea şi lăcrimează la diferite cântece interpretate de mine, iar când pleacă de la petrecere trece pe la formaţie şi ne mulţumește pentru seara minunată petrecută alături de noi. Până în prezent  cred că am slujit cântecul destul de bine. Vreau şi de acum înainte să-mi dea Dumnezeu sănătate şi putere de muncă pentru ca să mai alin sufletele oamenilor.

D.G.: Câte albume ai reuşit să lansezi până în momentul de faţă?

Royall Security
Primaria Soars - Pasti 2024
Florian Shaorma - Pasti
Amanet King Onix
Victoria Federal IFN

R.S.: Am 6 albume înregistrate dar fără lansare,  iar recent am lansat albumul 7 la librăria Șt. O. Iosif în Braşov, care conţine 10 cântece din Ardeal şi pe care le-am imprimat în studioul „Glas Transilvan“, din Cluj-Napoca.

D.G.: Care este povestea noului tău album „De n-ar şti omul cânta”?

R.S.: Întinderea vocală îmi permite să abordez muzica populară, de petrecere, romanţa, tango, vals. În zona Braşovului trebuie abordată muzica din toate zonele ţării şi la petreceri cânt şi melodii din Ardeal. Aşa am decis să merg la Gherla la domnul Mihai Emil – instrumentist, profesor de canto şi i-am spus că vreau foarte mult un album cu muzică din Ardeal – dar să fie piesele mele. Acum sunt foarte mulţumită de ce a ieşit.

D.G.: Un mesaj pentru cititorii ziarului „Bună Ziua Făgăraş” şi ascultătorii Super Fm…

R.S.: Vă mulţumesc foarte frumos pentru primirea făcută la spectacole, petreceri şi chiar la emisiunile de la radio.  Am primit dedicaţii şi mesaje foarte frumoase, vreau sa ţinem aproape şi după acest album urmează încă unul cu 10 piese din Muntenia. Îmi doresc foarte mult să vă alin sufletul cu aceste melodii şi să aduc un strop de fericire în casele dumneavoastră. Să aveţi  multă sănătate, pace , înţelegere, răbdare şi să ne vedem cu bine.

 

„Interviurile Super Fm”  le puteţi asculta în fiecare joi, de la 12:00 la 13:00.
                                                                                                                         (interviu realizat de Diana Gribincea)


Apreciază
Distribuie