Investiţii. Care investiţii?

de la stanga la dreapta Sorin Manduc, Gelu Diaconu, Daniel Zamfir, Catalin Carje

de la stanga la dreapta Sorin Manduc, Gelu Diaconu, Daniel Zamfir, Catalin Carje

  • Fabrica de Pulberi, invitată să folosească staţia de epurare de la Nitroporos
  • Staţia proprie nu este finalizată de 22 de ani
  • Cu o jumătate de an în urmă destinul societăţii era să ajungă indispensabilă pentru industria de apărare, iar Ministerul Economiei promitea investiţii de 2 milioane de euro
  • Vestea bună este că măcar nu se închide

Fabrica de Pulberi nu moare şi nici nu se predă! Deşi mulţi vedeau sfârşitul Fabricii de Pulberi aproape, iată că oficialii din Ministerul Economiei îşi iau angajamentul să o ţină în viaţă. Au fost la Făgăraş secretarul de stat din Ministerul Economiei, Gelu Ştefan Diaconu, şi directorul general Romarm, Dan Tache. Marţi, 2 aprilie, aceştia au fost în societate să vadă cum arată efectiv Fabrica despre care se tot discută la Bucureşti intens de cel puţin o jumătate de an încoace, apoi au discutat în biroul primarului Făgăraşului despre soarta acesteia.

 Pot împărţi aceeaşi staţie de epurare?

Marea problemă a societăţii este aceea că nu are o staţie de epurare proprie pentru a putea produce explozibili militari fără să intre sub incidenţa legilor de mediu. În biroul primarului Sorin Mănduc se pare că s-a găsit soluţia: „Dacă nu avem bani să investim în finalizarea staţiei de epurare, avem măcar o soluţie de rezervă, aceea ca Fabrica de Pulberi să utilizeze staţia de epurare a societăţii Nitroporos,” a declarat secretarul de stat. „Viceprimarul Cătălin Cârje a venit cu ideea şi toţi au agreat-o. O staţie la Fabrica de Pulberi costă undeva între 800.000 şi 1.000.0000 de euro,” a precizat deputatul Daniel Zamfir care a luat de asemenea parte la discuţii.

Proprietarul Nitroporos nu a fost anunţat încă de faptul că ar putea împărţi aceeaşi staţie cu Fabrica de Pulberi. Ar putea fi convins în a-şi da acceptul prin participarea financiară a Fabricii de Pulberi la tratarea apelor uzate. Dacă împart costurile întreţinerii staţiei şi epurării apei, cele două societăţi ar putea convieţui pe lângă aceeaşi staţie de epurare.

Proiectul staţiei de epurare a fost demarat la Fabrica de Pulberi în anul 1991 şi neterminat nici astăzi.

Aceeaşi datorie, calcule diferite

Un alt aspect discutat cu secretarul de stat a fost datoria pe care societatea din subordinea Romarm o are către Primăria Făgăraş. Administraţia locală spune că datoria acumulată din 2010 începând ar fi de 9 miliarde, conducerea societăţii spune că este mult mai mică. „Nivelul de impozitare este cel care face să rezulte sume diferite. Dacă societăţile comerciale îşi fac evaluarea odată la trei ani, nivelul de impozitare este de 1% din valoarea de contabilitate a imobilelor evaluate. Dacă nu fac evaluarea din 3 în 3 ani, legea sune că impozitarea poate urca până la 15% din valoarea imobilelor. Pentru Fabrica de Pulberi a fost stabilit un nivel de 7%, pentru că nu şi-a depus această evaluare. Dar ei nu recunosc suma de 9 miliarde, iar în acest sens, pe rolul instanţei se află şi un proces, care are ca termen de înfăţişare data de 22 mai” a explicat viceprimarul.

Primaria Soars - Pasti 2024
Demgy
Amanet King Onix
Proaspat Alb

„Am luat în calcul mai multe variante care ar putea rezulta din soluţia ce va fi pronunţată de către instanţă. Cert este că dacă sumele pretinse de Primărie se dovedesc a fi reale, se încearcă stingerea datoriei prin darea în plată a unui activ care apaţine Fabricii de Pulberi,” a comentat Gelu Diaconu, fără să facă vreo aluzie la posibilitatea ca aceste sume să fie achitate direct de către Ministerul Economiei în contul societăţii datoare. El a mai spus că Fabrica de Pulberi nu se va închide, dar nici nu desfăşoară cine ştie ce activitate, având în vedere că la nivelul ţării comenzile Ministerului Apărării către firmele din subordinea Romarm sunt extrem de reduse.

Şi pentru perioada 2007 – 2010 Fabrica de Pulberi a înregistrat datorii către bugetul local, însă acelea au fost stinse prin darea în plată a unei clădiri de la Dejani. Clădirea aparţinea societăţii şi a fost trecută în patrimoniul Primăriei, realizându-se astfel o compensare de 12 miliarde lei vechi.

Marea cu sarea!

Despre fabuloasele investiţii de până la 2 milioane de euro, care se vehiculau anul trecut în vară, nimeni n-a mai ştiut nimic să spună. Aceşti bani erau promişi atunci tot de Ministerul Economiei (n.r. cu o altă conducere, respectiv Ministrul Daniel Chiţoiu) spre a face din Fabrica de Pulberi un centru indispensabil al industriei de apărare. O parte din sumă era destinată finalizării propriei staţii de epurare. În luna mai 2012 Daniel Chiţoiu promitea un calendar măreţ al investiţiilor de aici. Aproape că îşi dădea cuvântul că în următoarele 60 de zile va găsi o soluţie ca Fabrica de Pulberi să primească între 800.000 de euro şi 1 milion de euro pentru retehnologizarea staţiei de epurare ape, necesară activităţii de producţie. Iar în următorii doi ani se preconizeazau investiţii majore în fabrică, astfel încât ea să producă la capacitate maximă.

Secretarul de stat Gelu Diaconu a dat din umeri când a fost întrebat dacă planul de revigorare a societăţii rămâne în picioare.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie