Picturile unui medic făgărășean răpus de boală, într-o expoziție la Cetate
Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” a inaugurat, vineri, o expoziție cu lucrările unui medic făgărășean pasionat de artă.
Reunite sub titlul „Visând la păpădii”, tablourile realizate de Adriana Iacob-Șandru, cu diferite tehnici, vor rămâne în Cetatea Făgăraș până la jumătatea lunii februarie.
„Este vorba de o expoziție personală cu o încărcătură emoțională aparte, a unui artist amator, dar cu talent remarcabil. Dorința ei a fost ca în orașul de origine să i se prezinte o mică parte din creațiile care aparțin familiei”, declară directorul muzeului, Elena Băjenaru.
Adriana s-a născut în 1969, la Făgăraș, într-o familie de intelectuali care i-a încurajat şi sprijinit aspiraţiile artistice. S-a stins, din nefericire, înainte de vreme. A plecat dintre noi în urmă cu doi ani, la vârsta de 47 de ani, din cauza unor probleme de sănătate. Deși s-a dedicat profesiei de medic în București, unde s-a stabilit după absolvirea facultății, în timpul liber cocheta cu pictura. Prima expoziţie personală de grafică şi pictură de inspiraţie creştină a avut-o în perioada studenției și a donat-o Patriarhiei Române.
„A fost o persoană obișnuită, plină de umor, iubea viața și toate lucrurile frumoase, dar, mai ales oamenii. Era gata să sară în ajutor și să facă o mulțime de lucruri pentru ceilalți. Cred că oameni ca ea pot să facă din lumea noastră egoistă și lacomă un loc mai bun”, spune Angela Comșa, mătușa Adrianei.
Făgărășeanca a încercat diverse stiluri artistice – desen, grafică, pictură, îmbinând armonios materiale şi tehnici diferite în ceea ce ea numea „mixart”. În ultimii ani de viață a lucrat mai mult în acrilice, şlefuindu-şi tehnica „mixart” prin integrarea de materiale diverse (nisip, folie de aluminiu, foiţă, sfoară, pietre, material plastic), lucrările ei devenind tot mai abstracte. O bună parte din tablouri se află acum în colecţii private din ţară, dar și din afara ei.
Liviu Ardelean