Săptămâna Luminată

Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numita Săptămâna Luminată. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paşti. Cei botezați erau numiți „luminați” şi purtau haine albe în toata Săptămâna de după Pasti. Sunt persoane care afirmă că de la purtarea hainelor albe, aceasta Săptămâna a primit numele de Săptămâna Luminată.
În Săptămâna Luminată, miercuri şi vineri nu se ţine post. Biserica oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorita Învierii Domnului. În plus, miercurea şi vinerea, în perioada cuprinsa intre Învierea Domnului şi Duminica Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), este „dezlegare la peşte”.

Începând din duminica Sfintelor Pasti şi până la Înălțarea Domnului, credincioșii se salută cu cuvintele: „Hristos a înviat!” şi răspund: „Adevărat a înviat!”

De la Învierea Domnului şi pana la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea şi nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice (morţii sunt pomeniţi însă în cadrul oricărei Sfinte Liturghii). Parastasele sunt reluate după Duminica Tomii (a doua duminică după Paşti).

Isoplus Special - Pasti
Monumente funerare
Victoria Federal IFN
JTTI
Agromar

Tot în Săptămâna Luminată, în vinerea de după Paşti, este prăznuit Izvorul Tămăduirii – sărbătoare închinată Maicii Domnului.


Apreciază
Distribuie