Sărbătorile lunii IULIE în calendarul popular

Această lună îi este dedicată lui Caius Iulius Caesar, împăratul roman care a introdus calendarul iulian. Săptămânile lunii iulie se numesc: „săptămâna secerişului”, „săptămâna Panteliilor”, „săptămâna lui Sântilie” şi „săptămâna verii”.
În „săptămâna secerişului“ se secera grâul lucrându-se de la răsăritul până la asfinţitul soarelui. Săptămâna a doua este dedicată Panteliilor (Parliilor), surorile Sfântului Ilie.
A treia săptămâna îl are în centru (20 iulie) pe Sfântul Ilie «Căruţaşul Raiului», cel despre care se spune că leagă şi dezleagă ploile, tună, fulgeră şi trăzneşte.
Ultima săptămână a lunii iulie este dedicată verii, anotimpul cel mai călduros din an.
În aceste zile, menta, muşeţelul, sau pelinul, capătă puteri magice, vindecătoare.
Pelinul, cules acum, se pune la uscat şi este folosit în descântece. Ziua de prăznuire a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul – a cărui zi a fost stabilită de Biserica Ortodoxă la 20 iulie în Panteonul românesc Santilie este o divinitate a Soarelui şi a focului, identificată cu Helios din mitologia greacă şi cu Gebeleizis din mitologia geto-dacă.
„Faptul că mitologia folclorică a profetului Ilie conţine un mare număr de elemente proprii unui zeu al furtunii, probează cel puţin că Gebeleizis era încă activ în momentul creştinizării Daciei, oricare ar fi fost numele lui la acea epocă”, spune Mircea Eliade.
Tot el în cartea „De la Zalmoxis la Genghis-han” spune că „în mitologia geto-dacilor Gebeleizis era zeul cerului, al soarelui şi intemperiilor, iar divinitatea antagonică lui era Zalmoxis – zeu al pământului, al morţii şi al nemuririi, dar nu se ştie exact dacă aceste două personaje mitice nu sunt ipostazele aceleiaşi divinităţi, sau dacă era vorba de o divinitate şi de marele preot al acestei divinităţi”.
Romulus Vulcanescu – „Mitologie Română”, afirmă şi el că în tradiţia populară, luna iulie mai este numită şi „cuptor”, datorită căldurilor mari ce o caracterizeaza, dar şi pentru că acum se coace şi se strânge grâul.

sursa: Mircea Eliade „De la Zalmoxis la Genghis-han”, Romulus Vulcanescu – „Mitologie Română”

Demgy
JTTI

Apreciază
Distribuie