TVR-ul şi radio-ul public, bir în factura de curent

De ani de zile făgărăşenii plătesc în neştire taxă radio şi taxă tv în factura de energie electrică. La fel ca toată ţara. Banii sunt pentru radioul şi televiziunea publică, în contextul în care niciun alt post de radio din România nu se plăteşte şi în contextul în care TVR-ul este oricum inclus şi plătit deja în pachetul de cablu. Deci se plăteşte de două ori. Taxa tv este de 4 lei, iar taxa radio este de 2 lei. Cei 6 lei lunar nu sunt o sumă exorbitantă, dar o familie plăteşte nejustificat 72 lei pe an sau 720 de lei într-un deceniu. Aşa se face că numai din Făgăraş se strâng anual 1.065.600 lei din aceste taxe, ţinând cont că în oraşul nostru sunt 14.800 de locuinţe, conform recensământului realizat cu trei ani în urmă.

Televiziunea publică, plătită dublu

M-am echipat cu prea puţină răbdare pentru ce avea să urmeze şi am început să mă interesez cam ce ar trebui să facem să scăpăm de taxarea nejutificată. Încep cu… începutul. Sun la RDS de pe strada Tăbăcari să-mi spună cineva dacă nu cumva TVR-ul este plătit şi aici. ,,Da, clientul achită un pachet întreg de posturi, printre care şi postul naţional de televiziune”, îmi răspunde imediat una din doamnele care încasează factuile de la populaţie.

Bun… urmează Electrica Făgăraş, unde îmi răspunde un domn drăguţ în exprimare, dar care m-a băgat în ceaţă total: ,,Eu pot să vă explic doar atât: cine are două locuinţe poate să facă o cerere şi să-şi scoată aceste taxe de la una dintre ele. În rest nu ştiu de ce se plătesc, dumeavoastră de ce credeţi?” mă întreabă el pe mine. Îi spun că dacă aveam habar nu mai sunam, îl rog încă o dată să mă ajute cu un răspuns şi… m-ajută: ,,Vă rog să sunaţi la Electrica Distribuţie Transilvania Sud la Braşov”. N-aş putea să vă spun cu cine am stat de vorbă pentru că n-a vrut să se prezinte.

De la Ana la Caiafa

Formez numărul de la Electrica Distribuţie Transilvania Sud din Braşov, mi se face o legătură la purtătorul de cuvânt Laura Pungă, îi repet povestea şi aflu: ,,Ooooooo, dar n-aţi sunat bine. Noi asigurăm alimentarea, programăm lucrări de reparaţii, anunţăm întreruperile de curent… De fapt, trebuie să luaţi legătura cu Electrica Furnizare, care se ocupă de emiterea facturilor şi de tarifare.” Înghit şi tac. Acolo mi s-a spus să sun, am presupus că măcar instituţia mi-a fost recomandată corect.

De la Caiafa… şi mai departe

Monumente funerare
Isoplus Special - Pasti
Logiscool
Agromar
Demgy
Sezar Forest - soferi profesionisti
JTTI

La Electrica Furnizare purtătorul de cuvânt se numeşte Erzsebet Bartha. La fel de drăguţă ca ceilalţi cu care am vorbit degeaba! Papagaliceşte, mai spun o dată povestea cu taxa plătită aiurea pentru radio şi tv… ,,Oferiţi-mi o explicaţie. De ce se plăteşte? La cine se duc banii? Nu se poate scoate?”
,,Doamnă, nu putem aşa pe loc! Mai întâi, luaţi un pix şi scrieţi o adresă de e-mail. Apoi îmi trimiteţi o solicitare oficială la adresa respectivă. Apoi, eu primesc mail-ul şi îl trimit la Bucureşti la serviciul de Comunicare. Cei de acolo vă vor face un răspuns, îl vor trimite la Braşov şi de aici eu îl trimit la Bucureşti. După cum vedeţi, operativ, încercăm să rezolvăm problema!”
Ceeee, asta înseamnă că se rezolvă operativ?!

Dacă eram un simplu om şi nu jurnalist şi încercam să rezolv o problemă de 6 lei? Am sunat la trei instituţii şi am vorbit inutil cu trei oameni. Unul nu mi-a spus cum se rezolvă o problemă care datează de când există şi televiziunea publică.

Am făcut şi cererea oficială, am trimis-o unde mi s-a spus, iar dacă voi primi un răspuns cât de cât ,,operativ”, o să revin cu el în ziar.

Până atunci, vorba românului ,,Ce poţi face azi nu lăsa pe mâine. Lasă pe poimâine, că până atunci sau nu mai trebuie sau se rezolvă de la sine!”

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie