113 ani de la nașterea părintelui Arsenie Boca, considerat sfântul Ardealului

foto manastireabrancoveanu.ro

Pe 29 septembrie 1910 s-a născut, la Vața de Sus – în actualul județ Hunedoara, Zian Boca. Avea să devină cel mai mare duhovnic român al secolului trecut: părintele Arsenie Boca.

Tânărul Zian a urmat Liceul Ortodox „Avram Iancu” din Brad, pe care l-a terminat ca șef de promoție, și Academia Teologică din Sibiu, alegând viața de călugăr.

Mitropolitul Ardealului Nicolae Bălan i-a oferit o bursă pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din București. În paralel, audiază cursuri la Facultatea de Medicină și prelegerile de Mistică ale profesorului Nichifor Crainic, de la Facultatea de Teologie. Fascinat de lucrarea „Scara dumnezeiescului urcuș”, scrisă de Sfântul Ioan Scărarul, o traduce în limba română în doar cinci luni.

Tot Mitropolitul Nicolae Bălan îl trimite pe tânărul teolog, în 1939, la Muntele Athos, unde rămâne pentru câteva luni la Schitul românesc Prodromu. Revine în țară cu câteva copii ale unor manuscrise ale Filocaliei, pe care le traduce împreună cu părintele Dumitru Stăniloae, fiind astfel considerat ctitor al Filocaliei românești.

Călugărul Arsenie Boca ajunge la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, iar din 1942 este numit stareț al mănăstirii.

După ocuparea țării de către armata sovietică, părintele Arsenie este arestat pentru prima oară la Râmnicu Vâlcea, în 1945 și eliberat după două săptămâni, fiind găsit nevinovat.

În 1948 este arestat din nou, pentru vina de a-i fi ajutat cu hrană pe luptătorii anticomuniști din Munții Făgăraș. Atât pentru aceste bănuieli, cât și din cauza notorietății sale printre credincioși, este reținut și chinuit o lună și jumătate, fiind apoi eliberat.

Mitropolitul Nicolae Bălan îl transferă de la Mănăstirea Sâmbăta, la Mănăstirea Prislop, în 1948. Acolo este pus stareț, iar după ce locașul de cult devine mănăstire de maici, părintele Arsenie este duhovnic al mănăstirii.

Amanet King Onix
Sezar Forest - soferi profesionisti
Agromar
JTTI
curatare tapiterie
Victoria Federal IFN

În 1950 este arestat pentru a treia oară și execută peste un an de detenție „administrativă” la Canal. Eliberarea s-a datorat patriarhului Justinian Marina, care i-a semnalat ministrului de Interne de atunci pericolul revoltării făgărășenilor.

În 1953, părintele Arsenie este anchetat din nou, apoi este arestat la Timișoara, transferat la Jilava și Oradea.

În anul 1959, părintelui Arsenie i se înscenează nereguli financiare pentru a fi scos abuziv din monahism. Autoritățile comuniste desființează mănăstirea Prislop,  interzic părintelui să mai slujească la altar și îi stabilesc domiciliul forțat în București. Aici a lucrat pe postul de pictor bisericesc, până la pensionarea sa din 1968, rămânând sub supravegherea Securității.

După anul 1984 se retrage la Sinaia până în 1989, când trece la cele veșnice și este înmormântat, după dorința sa, la Mănăstirea Prislop.

La fel ca în ultimii zeci de ani, și astăzi, mormântul părintelui Arsenie este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din țară.

„Multă știință apropie pe om de Dumnezeu, puțină știință îl îndepărtează și de știință, și de Dumnezeu. Iar omul atâta prețuiește câtă apropiere de Dumnezeu și-a câștigat în sine.” (Cărarea Împărăției, părintele Arsenie Boca)

 


Apreciază
Distribuie