„Porțile stadionului sunt deschise pentru toţi copiii”

Mircea Chelemen

Mircea Chelemen

Interviu cu Mircea Chelemen, antrenorul grupei de copii din cadrul clubului A.C.S. Civitas Făgăraş

Silviu Coman: Ați  început în urmă cu doi ani munca cu grupa de pitici ai echipei Civitas. Cum au evoluat copiii, care este nivelul lor în ceea ce privește cunoştinţele acumulate în această perioadă?

Mircea Chelemen: Într-adevăr, în  urmă cu doi ani am preluat cea mai mică grupă de copii și am revenit în cadrul clubului după o perioadă destul de lungă, la solicitarea președintelui Lucian Cupu, căruia îi mulțumesc și pe această cale. În ceea ce privește evoluția copiilor, bagajul lor de cunoștințe a crescut de la un sezon la altul. Avem deja două campionate jucate, am participat la diferite turnee și copiii au început încet, încet, să capete experiența competiției.

S.C.: Mai vin copiii la fotbal ?

M.C.: Foarte greu și foarte puțini, iar cauzele sunt multiple. Nu mai sunt maidanele de altă dată, pe care să se poată învăța abecedarul fotbalului. Acesta este doar un exemplu. Este un subiect delicat, care poate fi dezvoltat mult, chiar foarte mult.

S.C.: La ce sunteți atent în selectarea copiilor?

M.C.: Aria de selecție fiind foarte mică, o selecție atentă și bine făcută este greu de efectuat. Ne mulțumim cu puținul care îl avem. De aceea, îi îndemnăm pe părinți să aducă copiii la fotbal, pentru că porțile stadionului sunt deschise pentru toți.

S.C. : Ce trebuie să știe părinții ai căror copii aleg să facă fotbal de performanță?

M.C.: Să fie hotărâți, încrezători în copii și antrenori, să fie bine pregătiți financiar, pentru că copiii au nevoie de echipament pentru antrenament, mingi, ghete, apărători, multe jocuri și turnee etc.). Să lase antrenorii să-și facă treaba, să nu fie mai presus decât ei, să gândească pozitiv.

S.C. : Cum îi vedeți pe copiii pe care îi pregătiți, comparativ cu generația de copii din care ați făcut parte?

M.C.: Comparaţia este greu de făcut. Când ești copil te crezi cel mai bun, cel mai… Cred că rezultatele și nivelul la care vor ajunge să joace ne va da răspunsul.

S.C. : Referitor la condițiile de pregătire, sunteți mulțumit de ceea ce dispuneți în prezent? Oferă clubul făgărășean condiții optime pentru ca ei să ajungă fotbaliști adevărați?

Proaspat Alb
Demgy
Amanet King Onix

M.C.: Nu sunt în totalitate mulțumit. Pe de-o parte, avem teren pentru joc oficial, echipament și mingi de joc, vestiare, apă caldă, saună, jacuzzi, însă nu dispunem de o bază de pregătire. Pe un singur teren nu se poate face antrenament, clubul pe lângă echipa de seniori mai având alte cinci grupe de juniori. Baza de pregătire este cea mai importantă acolo unde se învață ABC-ul fotbalului.

S.C.: Au fost, sunt și vor mai fi multe potențiale talente dar care în timp se pierd. Care ar fi explicația?

 

M.C.: Lipsa de continuitate, cultura personală şi fotbalistică, indolentă, înfumurarea, tratarea cu superficialitate a antrenamentului şi a jocului, lipsa de gândire pozitivă,toate acestea duc la un eşec personal.

S.C.: Care sunt obiectivele cu copiii pe care îi pregătiţi?

M.C.: Să crească armonios, să fie sănătoşi, să gândească pozitiv, să fie receptivi la ceea ce îi învăţ, numai aşa vom putea face performanţă. Ei sunt datori să-şi întreacă profesorul, asta înseamnă să joace de la Liga I în sus. Le spun mereu că eu sunt cel care îi îndrum, că suntem o familie mai mare, toţi sunt fraţi între ei, toţi sunt copiii mei.

S.C.: În final, avem motive de optimism, referitor la generaţia de mâine a fotbalului făgărăşean şi nu numai?

M.C.: Eu sunt foarte optimist, altfel nu mă înhămam la aceasta treabă. Am încredere în ei, mă mândresc cu ei şi aştept răspunsul din partea lor, spre marea performanţă.

 

 


Apreciază
Distribuie