Gheorghe Roșculeț, despre întâlnirea cu Traian Herseni și studiul cetelor din Țara Făgărașului, la „Povești cu suflet”

Gheorghe Roșculeț – doctor în filosofie, fost conferențiar universitar în cadrul Facultății de Sociologie și Comunicare de la Universitatea Transilvania din Brașov, deputat în legislatura 2000-2004 și fost profesor la Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș – a fost invitatul Dianei Gribincea la podcastul „Povești cu suflet”.

Făgărășeanul a povestit cum a contribuit la crearea comunelor Drăguș și Sâmbăta de Sus și cum a fost întâlnirea cu Traian Herseni, personalitate marcantă a sociologiei, antropologiei și etnologiei românești.

Traian Herseni a fost un om de științe sociale, jurnalist și personalitate politică. S-a născut în Comitatul Făgăraș, actualmente Județul Brașov, în anul 1907. A urmat Facultatea de Litere și Filosofie din București, s-a specializat la Berlin, iar doctoratul l-a susținut în Litere si Filosofie în anul 1934.

Remarcat mai întâi ca discipol favorit al lui Dimitrie Gusti, el a contribuit la înființarea școlii românești de sociologie rurală în anii 1920 și începutul anilor 1930 și a participat la grupuri de studiu interdisciplinare și excursii pe teren. Traian Herseni a definit metoda monografică drept studiu pe teren, multilateral și intensiv, al unei unități sociale sau fenomen social. Iar ca trăsătură principală îi observă caracterul interdisciplinar și multi-metodologic. A trecut la cele veșnice în anul 1980, lăsând în urmă o impresionantă carieră de cercetător.

Florian Shaorma
Sezar Forest - soferi profesionisti
Reno Depo
Victoria Federal IFN
curatare tapiterie
Amanet King Onix
Demgy

Podcastul poate fi urmărit în fiecare miercuri seara pe pagina de Facebook „Povești cu Suflet” și pe contul de YouTube FăgărașLive.


Apreciază
Distribuie