Decide cine va conduce Europa

În mai, împreună cu alţi 400 de milioane de europeni, vei alege deputaţii Parlamentului European. Alegerile europene vor avea loc pentru a opta oară. Nimic nou, nu-i aşa? Din contră.

Europa s-a schimbat. Uniunea Europeană s-a schimbat. Parlamentul European s-a schimbat. Iar de la ultimele alegeri s-au schimbat şi regulile jocului.

ACUM E ALTFEL!

Europa a trecut prin momente dificile, din 2008 confruntându-se cu o criză financiară şi economică gravă. Gestionarea crizei a presupus luarea multor decizii de ordin politic. Nu vom fi mereu cu toţii de acord cu privire la drumul de urmat şi vom propune soluţii diferite pentru problemele pe care le avem de înfruntat, dar cu siguranţă am învăţat o lecţie din această criză: ca europeni, ne confruntăm cu aceste probleme împreună.
Reformele financiare, aprovizionarea cu energie, siguranţa alimentară, imigraţia, schimbările climatice şi securitatea: nimeni nu poate rezolva aceste probleme de unul singur. Deciziile necesare vor fi decizii la nivel european. Ele ne vor afecta viaţa de zi cu zi. Vocea tuturor europenilor – vocea ta – trebuie auzită atunci când aceste decizii vor fi luate.
Încotro ai vrea să se îndrepte Europa? Cum crezi că ar trebui să răspundem la provocările viitorului? Cine crezi că ar trebui să conducă Europa?
Poţi răspunde la aceste întrebări dacă votezi la alegerile europene din 2014.

Regulile care stau la baza funcţionării Uniunii Europene au fost rescrise. Potrivit Tratatului de la Lisabona, ratificat de toate ţările UE, Parlamentul European are astăzi mai multă putere decât atunci când a fost ales ultima dată. Azi, Parlamentul European legiferează în toate domeniile. De la reglementarea băncilor la acordurile comerciale internaţionale, de la siguranţa alimentară la protecţia datelor, de la politica agricolă la normele de mediu, Parlamentul European scrie legile care ne înfluenţează viaţa de zi cu zi.

Benzinaria Recea - Pasti 2024
Victoria Federal IFN
Logiscool
Amanet King Onix
Proaspat Alb
Florian Shaorma - Pasti

Şi asta nu e totul. Parlamentul European este cel care decide bugetul Uniunii Europene.

Şi mai e ceva. Pentru prima oară, conform noilor norme, preşedinţia Comisiei Europene depinde în mod direct de alegeri.

Şefii guvernelor europene trebuie să ţină cont de rezultatele alegerilor atunci când propun candidatul pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Pentru a obţine această funcţie, noul preşedinte trebuie să fie ales de Parlamentul Europan, cu susţinerea unei majorităţi politice.
Alegerea pe care o vei face astfel la urna de vot va determina cine conduce Comisia Europeană.

Un material furnizat de Centrul Europe Direct Făgăraş


Apreciază
Distribuie