În greva foamei!

Muncitorii şi disponibilizaţii de la Nitroporos intră în greva foamei, după ce societatea în care au lucrat şi în care unii încă mai merg la serviciu nu le-a mai dat salariile de 60 de zile.

Situaţia este drastică la Nitroporos. Puţinii angajaţi care au mai rămas în fabrică îşi aşteaptă banii pe ultimele două luni de zile. Disponibilizaţii mai au şi ei de încasat cel puţin un salariu pe perioada cât au lucrat. Din acest motiv, miercuri dimineaţa începând cu ora 9.00, oamenii sunt hotărâţi să intre în greva foamei şi fac acest lucru în faţa porţii principale. Singurul lucru care i-ar putea întoarce din drum este plata acestor drepturi.

Din 550 de salariaţi, în fabrică au mai rămas 170. Practic, bate vântul! Restul au fost concediaţi sau li s-au suspendat contractele de muncă începând cu datele de 1,2 sau 3 iulie. Oamenii mai aveau de încasat cel puţin un salariu şi nu şi l-au luat nici până la această oră. Ei mai au de luat şi alte trei salarii ca efect al disponibilizării.

liderul sindical Lucian Cupu
liderul sindical Lucian Cupu

„Sindicatul a insistat ca cele trei salarii medii pe societate să fie primite la plecare. Dar conducerea societăţii a decis să fie date numai de la 1 octombrie. Se vor primi în toamnă, lunar. Dacă noi deschideam proces în intanţă, până în octombrie oricum aveam cel mult numai o înfăţişare, aşa că nu am fi putut rezolva situaţia mai repede”, explică liderul sindical Lucian Cupu.

Royall Security
Primaria Soars - Pasti 2024
Victoria Federal IFN
Isoplus Special - Pasti
Sezar Forest - soferi profesionisti

Cupu mai spune că la protestele de miercuri din faţa porţii principale sunt aşteptaţi inclusiv foştii angajaţi care au fost concediaţi. Alături de făgărăşeni vor veni şi colegi din celelalte sindicate, inclusiv preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Termenul limită până la care cei 550 de oameni trebuiau să-şi primească salariile (unii două salarii, alţii unul) a expirat joi, 25 iulie, ora 15.00.

De la începutul lunii iulie, de când s-au făcut concedieri în masă, combinatul a intrat în conservare. „Oamenii vin totuşi la serviciu, sunt angajaţi, au muncit şi îşi doresc salariile. Chiar dacă suntem în conservare, activitate există. Vă dau ca şi exemplu staţia trafo, staţia de epurare sau depozitele”, spune liderul Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie