Interviu cu campionul la skandenberg, Ioan Cristian Puşcaşu

„De mic am visat că voi participa la concursuri adevărate”

Silviu Coman: De ce skandenberg? Cum ai ales acest sport?

Ioan Puşcaşu: Eram pasionat de skandenberg încă de mic. Obișnuiam împreună cu copiii, la joacă, să organizăm astfel de concursuri, apoi văzând ca sunt tot mai bun, a devenit un hobby şi totodată mi s-a implementat în minte gândul că, într-o zi, voi participa la concursuri adevărate.

S.C.: Pentru un om obișnuit, skandenberg-ul pare foarte simplu: cel mai puternic câștigă. Explica-ne cum se desfăşoară un meci şi ceva despre tehnica de concurs.

I.P.: Într-adevăr, skandenberg-ul nu este un sport atât de ușor precum se vede: te aşezi la masă şi cel care trage mai tare câștigă. Exista şi în acest sport anumite tehnici pe care trebuie foarte bine să le stăpânești şi reguli de arbitraj cum ar fi poziția umerilor şi a pieptului sau încheietura care trebuie să fie dreaptă la ambii parteneri până la semnalul arbitrului.

S.C.: Se poate face o carieră din acest sport?

I.P.: Da, se poate face carieră, pentru că este un sport frumos şi îndrăgit de foarte multă lume, dar este nevoie de ajutor bănesc, de un sponsor, fiindcă la noi, în România, este foarte greu. Skandenberg-ul nu este un sport plătit, federația nu dispune de fonduri, iar pentru a participa la competiții este nevoie de sprijin financiar.

S.C.: Este skandenberg-ul un sport scump?

I.P.: Nu este un sport scump, ceea ce costă este menținerea în formă şi antrenamentele, precum şi cheltuielile de deplasare la competiții, pe care, aşa cum am spus, federația nu le poate suporta.

S.C.: În ce constau antrenamentele tale? Cum te antrenezi?

I.P.: Antrenamentele nu au caracter anume sau specific. Mă pregătesc în sala de forță şi găsesc foarte rar un partener pe măsură, cu care să mă antrenez la masa de skandenberg. Din păcate, în ultima vreme m-am antrenat mai puţin, din cauza unui mic accident, suferit anul trecut, la braţul drept şi a trebuit să fac o pauză, pentru a mă reface.

Primaria Soars - Pasti 2024
JTTI
Brutaria Dragus
Demgy
Royall Security
curatare tapiterie
Sezar Forest - soferi profesionisti

S.C.: Respecți o anumită dietă?

I.P.: Nu pot spune că respect o anumită dietă, deşi ar trebui.  Ar însemna însă şi un cost mai mare, şi atunci revin la subiectul financiar – este necesar un sponsor, ca să te ajute să te poţi ridica, la fel ca şi în alte sporturi. Totuşi, sunt atent să nu consum grăsimi.

S.C.:  Care a fost meciul care ţi-a adus cea mai mare satisfacție şi care a fost cel mai important rezultat obţinut?

I.P.: Satisfacţii îmi aduc toate meciurile pe care le disput şi atunci când văd în faţă un adversar  de valoare, pe care îl pot învinge. Ca rezultat, cel mai bun a fost cel obținut in anul 2010, la Campionatele Mondiale de la Las Vegas, unde m-am clasat pe locul al treilea.

S.C.:Ce hobby-uri mai ai?

I.P.: Pot spune că, la început, a fost un hobby pentru mine, dar acum a devenit o meserie, pe care o şi practic, şi anume masajul. Mi-a plăcut întotdeauna să ajut oamenii şi să nu îi las să sufere, şi de aceea am studiat mult pentru a face cât mai bine această meserie.

S.C.: Care este următoarea competiție la care vei participa?

I.P.: Urmează să particip la Campionatele Naţionale ce vor avea loc în perioada 22-24 martie, la Bucureşti.

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                              (material realizat de Silviu Coman)


Apreciază
Distribuie

Un comenariu la “1”

Comentariile sunt închise.