Niciun rom din Făgăraş nu primeşte despăgubiri pentru Holocaust

Niciun rom din Făgăraş care a fost deportat pe vremea lui Hitler nu mai trăieşte pentru a primi despăgubiri de la statul german. Se pare că nu există nici urmaşi ai acestora în zona Făgăraşului.

Autointitulatul rege al romilor, Dorin Cioabă, a anunţat că etnicii romi din România, care au fost deportaţi în urmă cu 70 de ani, sau urmaşii acestora vor primi de la statul german pensii în valoare de 200 de euro, plus o depăgubire de 20.000 de euro, cât ar fi însemnat această pensie dacă ar fi încasat-o în ultimii opt ani. La Făgăraş, până acum, n-a apărut nimeni îndreptăţit să primească banii.

Reprezentantul Partidei Romilor, Ionuţ Androne, spune că a trimis adrese în rândul comunităţilor de romi spre a fi identificate astfel de persoane care au muncit forţat în lagăre, însă cei care au răspuns nu sunt îndreptăţiţi să primească banii. De altfel, el condamnă gestul lui Cioabă pentru că, spune el, romilor li se percep bani şi comisioane pentru a intra în posesia despăgubirilor, când acest lucru poate fi făcut gratuit de către Agenţia Naţională pentru Romi.

Dosarele depuse la sediul lui Cioabă de la Sibiu vor fi verificate şi apoi trimise la o casă de avocatură din Berlin, care va încasa un comision de 30% din fiecare sumă pe care o vor câştiga în instanţă. Avocatii germani vor deschide procesul în luna mai. Cioabă a susţinut că mai sunt în viaţă, în România, 160 de supravieţuitori romi ai Holocaustului. Lor lşi se adaugă sute de urmaşi.

Amanet King Onix
Liceul Senchea
curatare tapiterie
Monumente funerare

Genocidul romilor din ţara noastră începe în 1942, odată cu primul val al deportărilor în Transnistria, la comanda lui Ion Antonescu, care urma îndeaproape politica hitleristă. Peste 24.000 de ţigani au fost deportaţi, dintre care numai jumătate au supravieţuit şi s-au întors în România.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie