Un castel de milioane

Castelul baroc de la Sâmbăta de Jos are nevoie de o sumă colosală pentru a fi restaurat din temelii. Cu 10 milioane de euro ar arăta ca nou! Atât au estimat autorităţile braşovene că ar costa reparaţiile.

Castelul Brukenthal din incinta Hergheliei de Lipiţani de la Sâmbăta de Jos a intrat mai nou şi în vizorul Direcţiei Judeţene de Cultură Braşov. Edificiul, deşi este monument de categoria A, se prăbuşeşte puţin câte puţin, astfel că a fost acoperit cu prelate de protecţie din aprilie 2009.

Acum, Direcţia Judeţeană de Cultură Braşov a început un proces de evaluare a stării în care se află castelul, după cum spune Gheorghe Mitran, şeful acestei instituţii. Monumentul este abandonat de mulţi ani, în ziduri s-a infiltrat apa, acoperişul s-a degradat, iar corpul central s-a prăbuşit. Aşa arată după o evaluare cu ochiul liber!

Rămâne de văzut la ce foloseşte evaluarea detaliată, atâta timp cât nicio instituţie nu a demarat ceva concret şi nici nu se ştie care o va face. Intenţii şi tentative, însă, au fost destule.

Romsilva a vrut să îl transforme într-un muzeu al calului lipiţan dacă ar fi găsit fondurile necesare. Ministerul Culturii are în intenţie să preia acest imobil de la Regia Naţională Romsilva, care îl administrează din 2002. Pe de altă parte şi Consiliul Judeţean Braşov vrea să depună un proiect pe fonduri europene în vederea restaurării castelului.

Din estimările făcute de autorităţi, pentru restaurarea clădirii ar fi nevoie de 10 milioane de euro. Un fleac!

curatare tapiterie
JTTI
Agromar
Brutaria Dragus
Victoria Federal IFN
Primaria Soars - Pasti 2024

Al nimănui şi totuşi la toată lumea

Precum copilul cu mai multe moaşe care rămâne cu buricul netăiat, nici de castel nu se alege altceva decât poveştile! Conducerea Hergheliei spune că nu are nimic de declarat despre planurile făcute pe la Bucureşti şi Braşov asupra edificiului, pe care nu le cunoaşte, câtă vreme la faţa locului nu se întâmplă nimic concret cu castelul. Directorul spune că are ce să declare numai când vede vreun utilaj la lucru.

Cel mai recent plan care vizează edificiul este de a intra în ograda Ministerului Culturii, lucru declarat de însuşi ministrul Daniel Barbu în luna august, când a vizitat Herghelia. Dacă se întâmplă acest lucru, cel mai devreme s-ar putea face în 2014. Şi tot pentru atunci, cu mult noroc, s-a vorbit şi despre bugetarea unei lucrări de refacere a acoperişului în primă instanţă.

Cert este că de curând, castelul a fost dezmembrat din punct de vedere juridic de restul Hergheliei. Oare pentru care din cele trei planuri de mai sus?

(Cristina Cornilă)