Ce avere au consilierii locali

Declaraţiile de avere ale aleşilor noştri ne fac să credem că avem de-a face cu nişte oameni săraci. Cei mai tineri dintre ei nu au mare lucru pe nume, iar cei cu notorietate de oameni înstăriţi par să nu fi completat toate rubricile; cert este că membrii Legislativului nostru sunt în general oameni obişnuiţi cu o casă, o maşină şi vreun teren. Nimic neobişnuit să sară în ochi. Ba din contră, unii mai poartă şi povara unor credite bancare scadente peste vreo două decenii! Declaraţiile pe care ne-am bazat documentarea au fost completate în toamna lui 2012 şi, deşi ele se completază anual, variantele mai noi zac în vreun birou de Primărie, nefiind făcute publice pe portalul web al Primăriei Făgăraş, astfel că în ultimul an şi jumătate situaţia financiară a politicienilor ar fi putut suferi modificări. Potrivit delaraţiilor cu pricina, niciunul nu conduce vreun bolid de ultimă generaţie, agoniseala niciunuia nu se regăseşte în depozite bancare deschise în trecutul recent, iar veniturile lunare din salarii şi alte activităţi sunt chiar modeste. Să fie oare consilierii nişte oameni săraci? Cititorii vor decide.

Ilie Bardaşuc are două terenuri, unul în Făgăraş cumpărat în anul 1989, altul în Sibiu cumpărat după 21 de ani. Mai deţine trei autoturisme mărcile Toyota, Land Rover şi Skoda, fabricate între 2003 şi 2009. În privinţa depozitelor bancare, consilierul PSD, adminsitratorul unei intreprinderi individuale, şi soţia sa, profesor la Şcoala din Recea, au reuşit să pună de o parte 25.000 de lei şi 6.000 de euro.

Iancu Boeriu, la cei 31 de ani ai săi, nu are case, terenuri sau maşini, dar are în schimb potrivit declaraţiei de avere, patru credite contractate între anii 2007 şi 2010 în valoare de 16.000 de euro şi 54.500 lei. Nu este exclus ca pe numele tânărului politician să fi ajuns între timp ceva active, netrecute încă în declaraţia de avere.

Profesorul Ion Bogdan are în patrimoniu trei terenuri în oraş cumpărate din 1991 şi până în 2010, o casă moştenită împreună cu soţia din anul 1998, o maşină Skoda cumpărată acum 7 ani, trei depozite bancare despre care nu face menţiune dacă sunt în valută sau în moneda naţională.

Cornel Delcea se poate lăuda cu un număr de patru terenuri, niciunul achiziţionat după anul 2007, categoriile agricol, forestier şi luciu de apă. Împreună cu familia, mai are două case de vacanţă şi un apartament. Soţii nu înregistrează credite pe numele lor.

Constantin Gabor este printre cei mai tineri membri ai Legislativului şi, la 29 de ani, nu şi-a trecut în declaraţia de avere decât veniturile notariale pe care le încasează de pe urma cabinetului al cărui titular este. Nu este exclus ca bunurile sale să fie înregistrate pe numele membrilor familiei.

Mihai Grama a moştenit două terenuri extravilane în 2009, unul în Făgăraş, altul în Lisa. Medicul mai are pe raza oraşului o treime dintr-un cabinet medical şi un apartament, acesta din urmă cumpărat în 1991. Un Fiat din ’85 şi un Opel din 2007 constituie parcul auto al consilierului. Atât el, cât şi soţia sunt medici şi niciunul nu figurează dator pe la vreo bancă.

Virgil Husea are un teren intravilan în Făgăraş, altul în Drăguş, o casă în Făgăraş, alta în Drăguş, precum şi trei autoturisme Renault, Logan şi Dacia, fabricate între 1991 şi 2007. Este angajat la o societate făgărăşeană, iar soţia lucrează la Liceul Teologic. Niciunul din ei nu este titularul vreunui credit bancar.

Profesoara Michaela Judele figurează drept proprietara unui autovehicul Dacia Logan, care ieşea pe poarta fabricii în anul 2006. La capitolul datorii, consilierul local PNL are pe numele său un credit scadent în anul 2021 de 57.000 de lei. Mai înregistrează venituri lunare împreună cu soţul, amândoi din activităţi didactice.

Ion Mehedinţu este proprietarul unui apartament cumpărat acum 31 de ani şi al unui autoturism Renault fabricat în anul 2003. Medicul pediatru este debitorul a două bănci, de la care a contractat credite în euro, în perioada 2006-2007. Punând la socoteală indemnizaţia de consilier, obţine venituri din patru locuri simultan.

Monumente funerare
Victoria Federal IFN
Isoplus Special - Pasti
Demgy
Proaspat Alb

Remus Mogoş a cumpărat acum trei ani un teren în satul Voivodeni, iar împreună cu soţia deţine un apartament în Făgăraş. Conduce un Logan fabricat în 2006. Ambii soţi sunt profesori la Colegiul Radu Negru şi au stat departe de bănci până acum.

Alexandru Motoc îşi asociează numele cu două terenuri intravilane şi două terenuri agricole, doar unul singur fiind doar propeietatea lui exclusivă, restul fiind deţinute în cote părţi cu alte persoane. Şi-a cumpărat o casă în 2003 pe raza municipiului şi are două credite scadente peste patru ani, în valoare de 21.500 euro.

Ovidiu Popa are în patrimoniu un teren intravilan în Făgăraş şi un altul la Sâmbăta de Sus, cumpărate cu peste un deceniu în urmă. Încă din 2001 deţine o casă de locuit în municipiu, iar parcul său auto este format dintr-un SUV şi o remorcă. Are un credit scadent în 2021 de 31.000 de lei, alte rubici ale declaraţiei nefiind completate.

Marius Sava deţine un apartament în Deva şi unul în Făgăraş, ambele cumpărate în cotă parte cu soţia sa. Conduce un Renault Megane din 2001 şi este dator la două banci, de unde a accesat un credit în euro şi unul în franci elveţieni, pe care trebuie să le achite până în 2023, respectiv 2027. Cuplul încasează venituri din job-urile lor, consilierul fiind angajat al societăţii Viromet, iar soţia fiind salariată a Primăriei Făgăraş.

Marius Solomon este proprietarul unui teren intravilan şi al unui apartament, situate în Făgăraş. Consilierul local conduce un autoturism Alfa Romeo. El este medic veterinar şi nu mai are alte venituri decât acelea rezultate din salariu.

Daniel Tătar se poate lăuda cu un teren extravilan moştenit la Breaza şi cu un teren intravilan cumpărat la Hurez împreună cu soţia. În municipiu deţine un sfert dintr-un apartament, iar la Hurez şi-a construit o casă. Până în 2028 este ţinut să-i plătească unei bănci creditul de 40.000 de euro.

Cristian Urs face şi el parte din generaţia tânără a Consiliului Local. În 2008 a primit cu titlu de donaţie o casă de locuit în Şinca Veche. Cu doi ani în urmă şi-a deschis un cont cu 10.000 de euro şi unul cu 68.000 de lei. Este inginer constructor la una dintre firmele familiei.

De pe portalul web al primăriei lipsesc declaraţiile a doi consilieri: Alexandru Szasz şi Cosmin Poparad. Nu, pentru că n-ar fi fost completate, după cum spune Poparad: ,,le-am completat şi în momentul când am devenit consilieri şi le-am completat apoi şi în 2013, precum şi în 2014. Însă, nu numai declaraţiile noastre lipsesc de pe site, ci şi noi doi, în calitate de consilieri! În fiecare an, până la finalul lunii februarie, toţi consilierii completează declaraţia de avere, declaraţia de interese şi un raport de activitate. Portalul nu a fost însă actualizat”. Aşteptăm cu mare interes actualizarea lui să vedem cât au câştigat politicienii de când fac parte din Legislativul Făgăraşului!

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie